Dini

Midye ve Karides Yemek Caiz midir?

Midye ve karides yemek dinen uygun ve caiz midir? Deniz ürünlerinin yenilmesinin dinde hükmü nedir? Bu yazımızda kısaca dinde midye ve karides yemenin hükmümden söz edeceğiz. 

Midye ve Karides Yemenin Dinimizce Hükmü Nedir? 

Dinde midye ve karides yemenin hükmünde Hanefi mezhebinin ve Şafi, Hanbeli ve Maliki mezheplerinin görüşü birbirlerinden farklıdır. Bu konuda Hanefi mezhebinin görüşü şu şekildedir:

Daima suda yaşayan, suda taayyüş eden (barınan) hayvanlardan her türlüsü, her nevi balık eti yenilebilir ve helaldir. Kalkan balığı, yunus balığı, sazan balığı ve yılan balığı bu türlere dahil olan balıklardır. Fakat diğer türden olan balıklar habaisten sayılır ve yenilmeleri “caiz” olmaz. Örneğin yengeçler, istiridyeler, midyeler ve ıstakozlar bu türlere dahildir. Bu türlerin yenilmesi “caiz” değildir ve etleri helal değildir. 

Hanefi mezhebinin bu türleri caiz saymamasındaki temel nedenler, bu türlerin gerek görünüşü gerekse yenen kısımları nedeniyle hoş olmamaları, çirkin olmaları ve pis sayılmasıdır. 

Şafi, Hanbeli ve Maliki mezheplerinin bu konudaki görüşleri Hanefi mezhebinin görüşleriyle terstir. Hem Şafi, hem Hanbeli hem de Maliki mezheplerine göre midye ve karides gibi deniz hayvanlarının yenmesi caizdir.

Kaynak: Ömer Nasuhi Bilmen-Büyük İslam İlmihali/Dört Mezbebe Göre İslam Fıkhı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.