Kelimeler

Muhafazakar Aile Ne Demek?

Muhafazakar aile veya korumacı aile. Özellikle dini ve kültürel nedenlerden dolayı, dış etkilere kapalı ve dindar bir aile türü olan muhafazakar aile, çoğunlukla biyografi yazılarında sıkça görülen bir tabirdir. Peki muhafazakar aile ne demek? Muhafazakar aile nedir?

Muhafazakar Aile Ne Demek?

Muhafazakar kelimesinin kökeni Arapça “ha”, “fe” ve “za” harflerinin birleşmesiyle oluşmuş bir kelime olup, asıl anlamı, korumak/saklamak veya tutmaktır. Yine aynı şekilde;

1-) Hafız
2-) Muhafız
3-) Mahfuz
4-) Hıfz

Kelimeleri de aynı kökten türemiştir. Muhafazakar aile tabirinin de ortaya çıkış noktası burasıdır. Muhafazakar aile, en basit tabiriyle korumacı ailedir. Dış etkenlere kapalı ve kendi kendine yeten, kendi içinde dinamik ve dış dünyadan kendini soyutlayan bir aile türü olan muhafazakar aile tipinde ön yargı ve çekimser yaklaşım ön plandadır. Muhafazakar ailenin anlamı, zaman içinde değişime uğramıştır.

Muhafazakar Kelimesi Dinle İlgili midir?

Günümüzde “muhafazakar=dindar” eşleşmesi ön planda olsa da muhafazakarlığı veya muhafazakar aile türünü dini bir nedene bağlamak yanlış olacaktır.

Din haricinde bir ayrımdan bahsedecek olursak diğer bir ayrım kültürdür. Kültür, muhafazakar aile modelini ortaya çıkaran diğer önemli unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Din ve Muhafazakarlık 

Muhafazakar ailelerde çoğunlukla din olgusu belirgindir. Din, ailenin çevresiyle olan ilişkisini düzenleyen ve ilişkilerine yön veren bir olgudur. Örneğin çocuğun hangi okulda okuyacağı, hangi bölümü seçeceği, hangi usulle evleneceği gibi konularda aile, dini kurallarla bütünleştiği için dindar bir yaklaşım ortaya çıkarmaktadır.

Kültür ve Muhafazakarlık

Dinden bağımsız olarak kültür de bir ailenin muhafazakar olmasında önemli bir olgudur. Aile içi dinamikler ve geçmiş yaşantıların şimdiki zamana etkisi, kültürle ve muhafazakarlıkla ilgilidir. Aile, kuşakların getirdiği kültür çerçevesinde şimdiki bireylerin hayatlarına yön verirler.

Muhafazakar Aileyi Anlamak

Muhafazakar aile tipini anlamak için aşiretlere bakmak yeterli olacaktır. Aşiret üyelerinin yaşantıları, aşiretin kültürüne göre şekillenir. Üyeler, aşiretin geçmişten getirerek bir harman yaptığı kurallarına uymak zorundadır. Uymamak, aşiretin dışına çıkmaktır. Muhafazakar aile ise tam olarak budur.

Yeniliğe karşı, eski ve hep uygulanagelen, yapılan şeylerin devam etmesi gerektiğini savunan aileye, muhafazakar aile denir.

Örneğin bireyin meslek seçimi, eş seçimi, yaşama biçimi ve davranışı aileye göre şekillenir. Şekillenen birey, bir şekilde belirlenmiş bu kurallara uymakta kendini mükellef hisseder.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.