Düşünce

Mutlu Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Mutlu olmak için ne yapmak gerekir? Aslında sorunun cevabı oldukça basit: Hayatta hiç bitmeyecek son bulmayacak ideallere sahip olmak gerekir. Hani derler ya hayatlarımızı uğruna feda edebilecek bir idealin peşinde koşmak gerekir diye. İşte öyle hayatlarımızı uğruna feda edebileceğimiz bir idealin peşinde koşmak gerekir mutlu olmak, mutlu olabilmek için.

Hayatta mutlu olabilmek için yataktan fırlayıp kaldıracak sebepler olması gerekir. Bu bir sevgili olabilir, bu bir hayal ya da hedef de olabilir ama uykudan daha önemli bir şey olması gerekir. Sizi, yataktan fırlatacak, uyku gibi hoş bir zevkin ortasından alıkoyacak bir neden, faktör gerek.

Mutlu olabilmek için, bazı şeylerden bağımsız düşünmek gerekir. Birileri ne der korkusundan ya da bir başkası ne düşünür endişesi ve kaygısından uzak bir düşünce gerekir. Zira, başkasının sizin hakkınızda ne düşündüğünü merak etmek, kendi hedeflerimize ulaşma açısından bizi sekteye uğratacak saplantılı kuruntulardır.

Mutlu olabilmek için evvela sağlıklı olmak gerekir. Her doğan güneşe sevgiyle bakmak, perdelerin arasından gün ışığını görünce neşelenmek gerekir. Hayatın yaşanmaya değer bir yer olduğunu, tüm zorluklarına rağmen nefes alıyor olmanın derin mutluluğunu hissetmemiz gerekir. Mutlu olmak için evvela hayatta olmamız, hayattan zevk almamız gerekir.

Mutlu olabilmek için önce mükemmeliyetçi olmaktan vazgeçmek gerekir. Her zaman düzen ya da işleyiş bizim istediğimiz şekilde ve ahenke gitmeyebilir. Bu, her şeyin mükemmel devam etmesini isteme bekleyişi, boşuna medet ummaktan öte bir şey değildir.

Zira mutluluk, doyumla ve istekle de alakalı bir durumdur. İnsanın doyum noktasının olmaması, isteklerinin sınırsız olması, mutlu olup olmamasını belirleyen önemli bir faktördür.

Ne kadar önemli mevkilere gelirsek gelelim; ne kadar fazla paralar kazanırsak kazanalım hep daha üsttekini her zaman daha fazlasını isteriz.

Mutlu olabilmek içinse bu istek ve arzuların sınırlandırılması gerekir. İnsan arzu edip erişemediği şeyler karşısında üzüntüye kapılır. Biz, eğer bu isteklerimizi ve arzularımızı kısıtlarsak mutlu olma yolunda ilerlemiş oluruz.

Heves ve ihtiras, belki yaşama sevincini ayakta tutan unsurlar olabilir fakat fazlası mutsuzluk hissi verir, mahcup eder.

Mutlu olabilmek için birilerini karşılık beklemeden sevin; bir şeyleri karşılık beklemeden yapın. İnsan yaptığı ve maddi ya da manevi emek verdiği şeylerin karşılığını bulmak, bir gün almak için uğraşır. İnsanın aslında temel motivasyon kaynağı budur. Eğer hakiki manada mutlu olmak istiyorsak bazı şeyleri karşılık beklemeden yapmak gerekir.

Karşılığını aldığımız şeyler, bir süre sonra biraz daha fazlasını yapma ve oranınca karşılık alma hissi uyandırır; materyalisttir. Ve bu yüzden yüzeysel ve geçicidir. Mutluluk ise geçici değil kalıcı olması gerekir.

Mutluluk için maddeci olmaktan uzaklaşmak gerekir. Bazı şeyleri maddi olarak kabul edemez, karşımıza koyamayız. Mutluluk da onlardan bir tanesi. Neyle ölçülür? Nasıl alınıp satılır? Bilebilir miyiz? Hayır. Mutluluğun ölçülemediği bir dünya yaratmak gerekir kendi iç dünyamızda.

Her şeyden muaf kendi güneş sistemimizi, kendi ışık yılımızı, kendi ayımızı oluşturmak gerekir. Herkesin ışık yılı, herkesin uydusu farklı olmalı. Nitekim mutluluk göreceli bir kavramdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.