Sağlık

Nefrolog Nedir? Görevleri Nelerdir?

Nefrolog olmak tıpta diğer uzmanlık alanları gibi belli yeteneklere sahip olmayı gerektiren stresli bir meslektir. Bu yazıda nefrolog nedir ve kime denir? konularına değineceğiz.

Bu kelime nefroloji alanından gelmektedir. Nefroloji bilimi tıpta böbrek ile ilgili rahatsızlıkların tespiti ve uygun tedavisi için çalışır. Örneğin idrarda kan görme, böbrek ağrısı, idrara çıkamama gibi durumlarda üroloji uzmanı doktorunuza danışabileceğiniz gibi nefrolog doktorlar da bu konuda size rahatlıkla yardımcı olabilecek kapasitedelerdir. Bunların yanı sıra böbrek nakli, böbrek taşı veya böbrekle direk alakalı değilmiş gibi gözüken şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar da nefrologların görevleri arasında yer almaktadır.

Nasıl Nefrolog Olunur?

Türkiyede nefroloji uzmanı olmak istiyorsanız öncelikle 6 sene temel tıp eğitimini aldıktan sonra tıpta uzmanlık sınavı (TUS) girmeli ve iç hastalıkları uzmanlığı bölümünü kazanmalısınız. Burada 4 sene ihtisaslaştıktan sonra 3 sene nefroloji alanında da çalışmalar yürütmelisiniz. Yani üniversiteye girdiğinizden itibaren hiç sene kaybetmediğinizi varsayarsak nefrolog olabilmek için en az 13 senenizi harcamanız gerekmektedir.

Nefrolog Çalışma Alanları

-Özel klinikler
-‎Özel veya devlet hastaneleri
-‎Tıp merkezleri olabilir fakat nefroloji bölümğ detaylı ve derinlemesine bir bölüm olduğundan genellikle hastanelerde kariyer imkanı çok daha fazla olacaktır.

Nefrolog Ameliyat Yapar mı?

Bu sorunun cevabı genelde hayır olsa da böbrek nakli gibi ameliyatlarda genel cerrahi uzmanı ile beraber görev üstlenebilirler. Ameliyattan sonra hastanın yakın takibi de görevleri arasındadır.

Önceki yazımızda ‘Ürolog nedir? Görevleri nelerdir?‘ konusundan bahsetmiştik.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.