Gündem

New York Times: Erdoğan’ın Vizyonuna Karşı Çıkan Türkler Kitleler Halinde Ülkeden Kaçıyor

New York Times gazetesinin Türkiye’deki beyin göçü ve göçün nedenleri üzerine yapmış olduğu araştırma büyük yankı uyandırdı. Rekor rakamlara ulaşan beyin göçünün nedenleri arasında “iltimas, adam kayırma ve giderek artan otoriterleşme” gösterildi. 

“Erdoğan’ın hedeflerine/vizyonuna karşı çıkan Türkler yetenekleri ve varlıklarını da alarak gruplar halinde ülkeden kaçıyorlar” başlığı ile verilen haberde ülkeden ayrılanların profillerine vurgu yapıldı. 

“Türkiye’nin kuruluşundan itibaren ilk kez kültür ve iş yaşamına yön veren üst sınıf aile ve grupların ülkeyi terk etttiği” bilgisinin verildiği haberde ülkedeki pek çok vatandaşın da Yunanistan, Portekiz ve İspanya’dan mülk edinme yoluyla bu ülkelerin vatandaşlığına geçme çabası içinde olduğu vurgusu yapıldı. 

Haberde varlık göçüne örnek olarak Yıldız Holding gösterildi. 

Times’ın haberinde Küresel Varlık Göçü İncelemesi’nin (Global Wealth Migration Review) raporuna da yer verildi. Rapora göre 2016 ve 2017 senelerinde Türkiye’nin varlık diliminin yüzde 12’sini oluşturan en az 12 bin dolar milyoneri servetlerini yurt dışına aktardı. 

AfrAsia Bankası’nın hazırlamış olduğu Küresel Varlık Göçü İncelemesi verilerine göre bu varlıkların çoğu Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne taşındı. Söz konusu raporda İstanbul’un varlık göçü yaşanan ülkeler arasında yedinci sıraya yükseldiği bildirildi. 

Haberin en dikkat çeken cümleleri ise şu oldu: “Eğer tarihte, ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür

Haberde Yıldız Holding gibi bilindik firmalara da yer verildi. Murat Ülker’in başında olduğu kurumun özellikle sosyal medyada Fethullahçı Terör Örgütü ile bağlantılı olduğu iddiaları çerçevesinde çok sert eleştirilerin odağı olduğu hatırlatıldı. 

Gündem yaratan New York Times’ın haberi şöyle devam etti: “Bu olaydan kısa süre sonra Yıldız Holding, 7 milyar dolar civarındaki borçlarını yapılandırdı ve elindeki Ülker hisselerini, holdingin Londra merkezli şirketine sattı. Yapılan aslında ailenin, elinde bulundurduğu Ülker markasına ait çoğunluk hisselerini, Türk mahkemelerinin ulaşamayacağı bir yere taşımasıydı”

Şimdiki söyleme bize oldukça tanıdık gelecek. Haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın paralarını yurt dışına kaçıran varlıklı iş adamları için “hain” tanımınında bulunmasına da yer verildi. 

Göç toplumu değiştirme çabasının sonucu

New York Times’a konuşan İstanbul’daki bir hukuk şirketinin sahibi olan Mehmet Gün şu ifadelere yer verdi: “Özellikle darbe girişimi sonrası miyarlarca dolar Türkiye’yi terk etti. İnsanlar kendilerini tehdit altında hissediyor”

KONDA Araştırma şirketinin genel müdürü olan Bekir Ağırdır’ın varlık ve yetenek göçünün nedeni için “Erdoğan’ın toplumu değiştirme çabasının sonucudur” sözlerine de yer verildi. 

Haberde, ülkeden İngiltere’ye girişimci göçüne dair bir rapor ve röportaj da yayınlandı. Öte yandan 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası politik sığınma taleplerindeki artışa ilişkin de verilere yer verildi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artışla, 253 bin 640 kişi Türkiye’den göç etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.