Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

Ödünç Verme ve Kiralama Yasası (1941) Nedir?

Amerika Birleşik Devletleri’nin savaşa dahil olması, Japonya’nın Amiral Soroku Yamamoto planlaması çerçevesinde Hawaii’de bulunan ABD gemi üssü olan Pearl Harbour Limanı’nı (Pearl Harbour Limanı Baskını) bombalaması ile başlamış ve bu baskından sonra ABD kongresi aldığı karar doğrultusunda önce Japonya’ya daha sonra da Japonya ve Almanya’ya savaş ilan etmiştir. 

Amerika Birleşik Devletleri, I. Dünya Savaşı’ndan sonra dünya siyasetinden uzunca bir süre uzak durmuştu. Amerika, II. Dünya Savaşı’nın başladığı dönemlerde de tarafsızlık ilkesi çerçevesinde hareket etmiş fakat Amerikan kamuoyu, Yahudilere olan tutum, Hitler’in diktatörlüğü, saldırgan politikası ve antidemokratik tutumu nedeniyle Almanya’ya karşı olmuştur. 

Savaş sırasında Almanya’nın İngiltere ve Fransa’ya üstünlük kurmaya başlamasının ardından tarafsızlık politikasını değiştiren ABD, önce İngiltere’ye ekonomik ve askeri yardımlarda bulunmuş daha sonra Ödünç Verme ve Kiralama Yasası’nı çıkarmıştır. 

Ödünç Verme ve Kiralama Yasası Nedir? 

Amerika Birleşik Devletleri’nin bedeli savaş sonunda ödenmesi koşuluyla her türlü malzemeyi müttefik devletlere verebileceğini belirten yasanın ismidir. 

Amerika Birleşik Devletleri, her ne kadar Monroe Doktrini ile kendisini dış dünyadan izole etse de özellikle I. Dünya Savaşı öncesi ve sırasında bu politikasından vazgeçmiş ve savaşın İtilaf Devletleri lehine sonuçlanmasında önemli bir paya sahip olmuştur. Amerikan kamuoyunda bu politika değişikliği Wilson’un başkanlığı kaybetmesine neden olmuş ve Amerika Birleşik Devletleri, I. Dünya Savaşından sonra tekrar Monroe Doktrinini uygulamaya devam etmiştir. Amerika, savaşa Japonya’nın kendi topraklarına saldırması sonucu dahil olmuş ve savaştan en karlı çıkan devlet olmuştur. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.