Çağdaş Türk ve Dünya TarihiTarih

Öncesi ve Sonrasıyla Çekiç Güç

Irak’ın 2 Ağustos 1990’da Kuveyt’i işgal etmesiyle patlak veren Körfez Krizi Amerika, İngiltere ve Fransa’nın başını çektiği toplam 28 ülkeden oluşan koalisyon güçlerinin Irak’a savaş ilan etmesiyle küresel bir soruna dönüştü.

Koalisyon güçleri 17 Ocak 1991’de hava harekatı düzenledi. Irak ordusu daha fazla direnç gösteremedi ve 28 Şubat 1991’de Kuveyt’ten çekildi. 3 Mart 1991 günü ateşkes anlaşması imzalandı.

Savaştan sonra Irak’taki kaos tırmanışa geçti. Ülkenin güneyinde bulunan Şii kesim ayaklandı. Destekçileriyle beraber sayıları 10.000‘i aşan grup ülkenin kuzeyine doğru yönelmeye başladı.
Irak’taki 18 ilin yarısından fazlasının hakimiyetini kaybeden Saddam çaresiz kalmıştı. Tam bu sırada Saddam’sız bir Irak’ın olamayacağını savunan komutanlar Saddam‘ın safında yer almaya başladı. Kısa sürede toparlanan Irak ordusu isyanları 1-2 ay gibi kısa bir sürede bastırdı.

Irak’ın kuzeyinde çoğunluğunun Türkmen ve Kürtlerin oluşturduğu sayıları 400.000’i bulan grubun içerisinde Saddam’ın hedefinin kendileri olduğu düşüncesi yayıldı. Sınırları kontrol etmekte zorlanan ayrıca mültecileri kabul etmeye pek yanaşmayan İran ve Türkiye, Amerika ve AB’den yardım talebinde bulundu.

AB başvuruya olumlu dönüş yapmadı. Daha sonra meselenin Irak sınırları içerisinde çözülmesini öngören teklif Türkiye tarafından Lüksemburg’da toplanan Avrupa Parlementosu’na iletildi. İngiltere ve Fransa’nın zorlamasıyla teklif kabul edildi ve Irak’ın kuzeyi uçuşa yasak bölge ilan edildi. Bölge bir “tampon bölge” statüsü almış oldu. Teklifin kabul edilmesinden sonra ABD, bölgede İngiliz, Fransız İspanyol, Türk ve Amerikan askerlerinin oluşturacağı 5000 kişilik “birleşik kuvvet” bulunduracağını açıkladı. Çekiç Güç böylece resmen kurulmuş oldu.

Çekiç Güç Türkiye’de İncirlik ve Pirinçlik‘te konuşlanmıştı. Üzerinden bir yıl geçmeden bölgeden 3000 birleşik kuvvet geri çekildi. Gözdağı vermek amacıyla F-111 ve F-16 uçakları İncirlik’e iniş yaptı. Görev süresi İlk başta altı ay olarak belirlemişti. İkinci kez uzatma konusunda meclise gelen Çekiç Güç, ne kadar tartışıldıysa da meclisten geçti ve 2003 yılında Amerika’nın Irak’ı işgal etmesi ile ortadan kalktı. Bu süreç içerisinde Türkiye’de altı hükümet kurulmuş ve dağılmıştı.
Gerçek anlamda görevini yapmış bir oluşum muydu ?tartışılır fakat günümüzde Çekiç Güç’ün var olduğu dönemlerde yaşanan dört hadise göze çarpıyor;

  1. Diyarbakır’dan kalkan ABD uçakları Cudi’de Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sıkıştırılmış olan PKK’lılara havadan yardım malzemesi dağıtmış, bu iddayı ilk başta yalanlayan Amerikalı pilotlar daha sonra ‘yanlışlıkla’ yaptıklarını kabul etmişlerdir.
  2. Çekiç Güç kuvvetleri 14 Nisan 1994’te iki ABD helikopterini düşürdü. Üçü Türk, 26 kişi öldü.
  3.  Hakkari’nin Yeşilova köyüne getirilen yardım kutularından şüphelenen Türk askerleri, kutuları el koymak isteyince İngiliz ve Amerikan özel kuvvetleri arasında gerginlik yaşandı.
  4.  Bildirimlere rağmen Eşref Bitlis’in helikopterine Irak’ın kuzeyinde taciz atışı açıldı. Ölen ya da yaralanan olmadı.

Bu gücün Türkiye’nin varlığına tehdit olduğunu düşünenler, savunanlar ve ordu içerisinde nüfuzlu kişiler vardı.

”Bu güce karşı çıkanlar ya öldürüldü ya da görevden uzaklaştırıldı. Bu oluşum ortaya çıktığında bunun bir tuzak olduğunu savunanlar hep geçiştirildi.”

(Eşref Bitlis, Bahtiyar Aydın)

Gerçek şu ki kuruluş aşamasında olan, faaliyetlerini sistemleştirme kademesindeyken bir ara dağılma dönemi geçiren PKK’yı dirilten, destekleyen, ayakta tutan ve yeniden canlandıran Çekiç Güç’tür.

Çok geçmeden PKK‘nın faaliyetleriyle terör, ülkede gündemin en tepesine oturacak, faili meçhul cinayetlerle kaos iyice tırmanacaktı.

33 erin katli, Başbağlar Katliamı, Silvan’da 22 kişinin ölümü, Madımak Oteli yangını ve askeri, sivil, bürokrat ve gazeteci önemli şahsiyetlerin suikaste kurban gitmesi.

Karanlığa doğru itelenen bir ülke haline nasıl gelinirin en güzel örneğidir Türkiye. Bir gruba farklı konuş, diğer gruba önceki grup hakkında gaz ver. Ellerine silah, mermi, tabanca ver. Tamam.

Böyle işe yaramazsa onları ayır solcuya sağcıyı kötüle, sağcıya solcuyu.

Alevi’ye Sünni’yi kötüle, Çerkez’e Laz’ı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.