Otomobil

Opel Astra Krank Devir Sensörü Nerede?

Araçların içerisinde son dönem teknolojisi ile birlikte mekanik ürünlerin artmasına ve bu ürünlerin de verimliliği sağlamak için önceden bilmek daha iyi olacaktır. Neticede zamanla değil de önceden bilmek hem aracın servise götürmeden halledilmesine hem de olası kötü bir durumun önlenilmesi sağlanmaktadır. 

Araçların içerisinde birçok konuda bilgi sahibi olmak hem araç sahibi olmadan hem de yeni araç alacak olanlar için araç donanımlarını iyi bilmek daha iyi olacaktır. Bu sayede olası bir ufak tefek arızada servis çağırmak yerine kendiniz halledebilirsiniz.

Krank devir sensörü , motor devrini ve krank milinin açısal pozisyonunu motor kontrol ünitesine bildirmektedir.

Araç içerisinde yer alan mekanizma da 1 numaralı pistonun hangi konumda olduğunu motor kontrol ünitesine bildirdiği için krank mili pozisyon sensörü, krank mili konum sensörü veya motor devir sensörü gibi isimlerle anılabilmektedir.

Krank Devir Sensörü Görevleri nelerdir ?

Krank devir sensörü krank milinin dönmesiyle sinyal üreterek motor kontrol ünitesine sinyal yollanmaktadır. Motor kontrol ünitesi aldığı bu sinyal sayesinde aşağıdaki gibi motorun çalışmasını sağlayacak eylemleri oluşturmaktadır.

Dizel ve benzinli motorlarda enjeksiyonun yönetilmesinde görev üstlenmektedir. Yakıt enjeksiyon başında ayrıca yakıt püskürtme süreleri motor kontrol ünitesinin krank devir sensörü ‘nden aldığı bilgiye göre düzenlenir.

Benzinli motorlarda ateşleme zamanlaması ve ateşleme avansının belirlenmesinde kullanılır.

Değişken subap zamanlamasına sahip olan VVT-i veya VTEC gibi motorların sübapaçılma zamanlarının ayarlanmasında kullanılır.

Araçlar içerisinde yer alan otomatik şanzımanlı araçlarda vites değişimleri aracın devir işlemine göre yapılmasından dolayı bu görevi de üstlenmektedir. 

Turbo şarj basıncının ayarlanmasında da yardımcı olunmaktadır.

Krank devir sensörü pistonun pozisyonunu belirleyebilmektedir.  Piston üst ölü noktaya hareketini sıkıştırma zamanında da yapılabilir ve egzoz zamanında da yapılabilmesi sağlanmaktadır.

Krank devir sensörü sadece pistonun yukarı doğru hareket ettiği anlaşılmakta ve  motor kontrol ünitesine ECU ‘ya bildirilmektedir.

Hangi zamanda olduğunu ise eksantirik konum sensörü bildirimi sağlanmaktadır.

Krank sensörü sinyali krank mili üzerinde bulunan dişliden veya volandan alınmaktadır. Bu durum motora göre farklılık gösterilme sağlanmaktadır. Bahsedilmiş olan sensörçeşitlerini anlatmadan önce krank devir sensörü görevlerini maddeler halinde anlatmak konunun anlaşılması için önemli olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.