Gündem

Osmanlıca Diye Bir Dil Yoktur

Osmanlıca diye bir dil yoktur. Bugünlerde ortaya çıkan bir enterasan dil var: Osmanlıca. Nereden peyda oldu? Kim ortaya attı belli değil? Okunmayan her Arapça metin için Osmanlıca deniliyor. Fakat, gel gelelim ki Osmanlıca diye bir dil yoktur.

Osmanlıca, Türkçe kelimelerin Arapça olarak yazılmasıyla ortaya çıkmıştır. Yani Osmanlı döneminden kalma evrak ve metinlerin hepsi Türkçedir sadece alfabesi Arapça şeklindedir.

Nasıl ki Türkler, Latin ve Arap alfabesinden önce Kiril, Göktürkçe gibi alfabeleri kullanmışsa Osmanlı döneminde de alfabe olarak Arapça tercih edilmiştir. Neden Arapçanın resmî dil olarak tercih edildiği meselesini farklı yazılarda ele almak mümkün. Ancak konumuz burada Osmanlıca’nın farklı bir dil olarak algılanması.

Gerçekten, Osmanlı döneminden kalma belgelere göz attığımızda dil ağır ancak Türkçedir. Tek bir farkla yazılışı Arapça şeklindedir.

Bugün alfabemizi tekrar Arapçaya çevirsek ve bizden 4-5 kuşak sonraki torunlarımız bu döneme ilişkin belgeleri bulduklarında “Türkiyece” diye bir dil keşfetmeleri gibi bir durum var ortada.

Osmanlıca’nın farklı bir dil olarak algılanmasında, alfabenin değişmiş olması ve çoğu vatandaşın Arapça harflerine aşina olmaması etkili oluyor. Ancak Arap harflerini bilen bir kişi, birkaç özel dersle Osmanlıca olarak bilinen Osmanlı Türkçesini çözebilir.

Osmanlıca yalnızca bir yazı dilidir. Arapçada olmayıp Türkçede olan bazı harfler “Osmanlıca” adıyla yeni bir alfabe ortaya çıkarmıştır. P ve J harflerinin yanı sıra Ç harfi de Arapçada yoktur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.