Siyaset

Paramiliter Ne Demek? Paramiliter Örgütler Nedir?

Paramiliter ne demek? Paramiliter nedir? Paramiliter güçler ne demek? Dünyadaki paramiliter güçler nedir? Paramiliterleşme ne demek?

Paramiliter Ne Demek?

Devletin ya da özel güçlerin kendi amaç ve menfaatleri doğrultusunda oluşturduğu ve çeşitli yetki ve sorumluluk yüklediği silahlı veya silahsız örgütlere verilen isimdir. Paramiliter güçler, tarihin pek çok döneminde devletler tarafından kurulmuş ve çeşitli amaçları yerine getirmişlerdir.

Paramiliter Güçlere Örnekler 

a. SS

Nazi Almanya’sında II. Dünya Savaşı ve öncesinde görülen SS birlikleri paramiliter güçlere en iyi örneklerden biridir. İlk başta Hitler’in korumalığını yapan bu örgüt, daha sonra Nazi ideolojisini yaymak için faaliyetlerine devam etmiştir.

b. Haşdi Şabi 

Irak’ta ve İran-Irak sınırında İran destekli kurulan Şii milis güç olan Haşdi Şabi, bölgede etkinliğini giderek artırıyor. Haşdi Şabi, paramiliter bir güç olarak kabul edilebilir.

Kontrgerilla ve Paramiliter 

Devlet içerisinde gerilla karşıtı veya komünizm gibi zararlı faaliyetlere karşı kurmuş olduğu oluşumlara ”kontrgerilla” adı verilmiştir. Kontrgerilla, bir paramiliter oluşum olarak kabul edilebilir. Zira devlet, kendi resmi kurum ve örgütleri ile bir faaliyete karşı koymayıp resmi olmayan bir oluşumla karşı koyma yoluna gitmiştir. Bu sebepten dolayı kontrgerilla, bir paramiliter güç olarak kabul edilir. Derin devlet, devlet içinde devlet gibi kavramlar da ”paramiliter” olmasının yanı sıra ”kontrgerilla” oluşumdur.

Paramiliter güçler, birer milis ve gayri resmi güçlerdir. Bu yanıyla Kuvay-i Milliye, bir paramiliter güç olarak kabul edilir. Çünkü düzenli orduya geçene kadar emperyalist güçlerle savaşan ve emperyalist güçlerin işgallerine karşı çıkanlar milis güçler ve Kuvay-i Milliye’dir.

Devletin ”paramiliter” oluşumlara göz yummasının en önemli sebebi, kendisini birinci dereceden ”sorumlu” tutulmasının önüne geçmek ve meydana gelebilecek suçlamalardan muaf tutmaktır.

Paramiliter güçler, her ne kadar ”kendiliğinden” oluşmuş gibi gözükseler de aslında oluşumlarında çeşitli güçlerin ya da devletin parmağı olmuştur. Devletler, bizzat doğrudan yapamadığı veya dahil olmadığı işleri, paramiliter güçler vasıtasıyla yaparlar ve devletin işi doğrudan kendisinin yapmasından çok daha az tepki çekmektedir.

Paramiliterleşme ise devletin ya da çeşitli güçlerin ”paramiliter” güçlere izin vermesi ve faaliyetlerine müsaade etmesidir. Paramiliter güçler, devletler için her ne kadar yararlı gibi gözükse de halk nazarında ”vahşi” ve ”gözü dönmüş” olabilirler. Zira bir kontrol mekanizması ve denetimi olmayan paramiliter güçler, her türden suçu işlemeye hazırdırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.