Gündem

Pellet Yakıt Nedir?

Günümüzde evlerde ve kısmen de olsa sanayide alternatif enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlanan ve yeni yeni trend haline gelmeye başlayan pellet yakıt, petrol, doğalgaz ve kömür gibi geleneksel yakıt türlerinin yakın zamanda bitmesi düşünüldüğünde bu yakıtların yerine kullanılabilecek bir enerji kaynağıdır. Özünde odun parçacıklarının sıkıştırılmasıyla elde edilen pellet yakıtın satışı, dağıtımı ve kullanımı, ülkemizde Avrupa’ya göre henüz yenidir. Gelin hep beraber pellet yakıtın ne olduğuna kısaca bakalım. Pellet yakıt;

  • Tamamen odun parçacıklarından oluştuğu için, içinde herhangi bir kimyasal madde bulunmaz. 
  • Pellet yakıtın ortalama enerji değeri 5,000 kw/kg’dır. 
  • Doğalgaz ve kömürle kıyaslandığında pellet yakıt oldukça ekonomiktir. Örneğin bir ton kömürün fiyatı ortalama 750-800 TL iken pellet yakıtın fiyatı ortalama 500-550 TL arasıdır. Sıkıştırılmış odun parçacıklarından oluşan pellet yakıt normal odun tüketimine göre 3 kat daha ekonomiktir. Yani bir kilogram pellet yakıtı 3 kilogramlık odunla aynı enerjiyi vermektedir. 
  • Öte yandan pellet yakıt, tamamen imha olduğu için enerji kaybına neden olmaz. 
  • Pellet kazanların yakıldığı sağlıklı bir kazanda enerji verimliliği yaklaşık %95’in üzerindedir. 
  • Pellet yakıt ayrıca sürekli preslenme yöntemiyle yandığı için uzun süre sönmeden yanabilir. 
  • Pellet yakıttan sonra ortaya çıkan kül ise doğal gübre yerine kullanılabildiği için %100 dönüşümlüdür. 
  • Kül oranına bakıldığında ise bu oran %1 civarlarındadır. 
  • Pellet yakıtta ağaçları kesimi bir sorun teşkil edebilir fakat pellet yakıt için ağaç kesme zorunluluğu yoktur. Örneğin ağaç dallarından kopan parçalar da pellet yakıt yerine kullanılabilir. 
  • Stok bakımından oldukça minimal düzeydedir. Odun veya kömür gibi ayrı bir yerde depolanmaya ihtiyaç yoktur. Evin herhangi bir bölümünde dahi depolaması yapılabilir. 
  • Odun ve kömür tüketimi gibi geleneksel yakıtlı sistemlerin bacalarında bol miktarda kreozot oluşur fakat pellet yakıtlı sistemde bacaya gerek olmadan dışarı egzost edilebilir bir yapı vardır. Tıpkı hermetik kombilerde olduğu gibi.

Yukarıda sayılan bu özellikleriyle pellet yakıt şimdiden yakın geleceğin en önemli alternatifleri arasında yerini almış durumda. Ülkemizde üretimini yapan yerler oldukça kısıtlı sayıda. Bu oran Avrupa’da ülkemize göre oldukça fazla. Örneğin komşumuz Bulgaristan’da pellet üretimi yapan 200 fabrika/atölye vardır. Ülkemizde bu sayı henüz 15.

Nerelerde Üretiliyor?

Pellet yakıtının üretim aşaması diğer sanayi kollarına göre oldukça basittir. Ham maddeye yakınlık kapsamında boll ormanlı, ağaçlık yerler üretim için ideal yerlerdir. Batı Karadeniz hem ham maddeye yakınlık hem de pazarlama için transit yollar üzerinde olması sebebiyle uygun coğrafyalardan biridir.

Nerelerde Kullanılıyor? 

Pellet yakıtı, daha çok ev içerisinde ısıtma ve sıcak su kullanımı için kullanılmaktadır. Yurt dışında sanayide de kullanılan pellet yakıtı, ülkemizde henüz sanayi bazlı kullanılamamaktadır. Hiç şüphesiz çevreye doğalgaz ve kömürden daha az zarar veren bu yakıtın  yaygınlaşması gerekiyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.