Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

Ping-Pong Diplomasisi Nedir?

Yumuşama Dönemi, Soğuk Savaş’ın bitmesiyle birlikte dünyada meydana gelen çatışma ve gerginliğin azaldığı dönem olarak bilinir ve bu dönemde pek çok olay meydana gelmiş, dönemin en büyük güçlerinden olan Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında ilişkiler yumuşama eğilimine girmiştir. Bu dönemde meydana gelen en önemli gelişmelerden biri de Ping Pong Diplomasisi olmuştur. Peki nedir bu Ping-Pong Diplomasisi.

Hiç şüphesi diplomasi denilince akla gelen olaylardan biri Kissenger’ın Mekik Diplomasisi ve Ping-Pong Diplomasisidir. Ping-Pong Diplomasisi, Amerika ve Çin arasında olmuş ve yumuşama döneminin önemli siyasi olaylarından biri olarak hatırlanmıştır.

Ping-Pong Diplomasisi Nedir?

Japonya’da düzenlenen Dünya Masa Tenisi Şampiyonası sonrasında Çin tarafından Amerika Birleşik Devletleri takımını Çin’in başkenti Pekin’e davet etmesi gelişmesine Ping-Pong Diplomasisi adı verilmiş ve yumuşama döneminin en önemli siyasi olaylarından biri haline gelmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Pekin Ziyareti

Çin Halk Cumhuriyeti, yumuşama döneminde dış politikasında radikal yönde kararlar aldı. Çin, bu dönemde hem Sovyetler Birliği hem de Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı çıkmak ve Üçüncü Dünya Ülkeleri ile işbirliği yapmak gibi bir çizgi izlemiştir.

Çin’in söz konusu bu politikası nedeniyle gerilen ilişkiler, 1971 yılında Amerika Birleşik Devletleri başkanı Nixon’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger’ın Çin’e yapmış olduğu tarihi ziyaret, iki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesi döneminin ilk adımı olmuştur.

1972 yılında da Amerika Birleşik Devletleri başkanı Nixon, bizzat Çin’i ziyaret etmiş ve iki ülke arasında ilişkiler normalleşme sürecine girmiştir.

Yumuşama Döneminde sadece Ping-Pong Diplomasisi değil daha pek çok olay meydana gelmiştir. Bu olaylar arasında;

  • Stratejik Silahların Sınırlandırılması Anlaşması (SALT I ve SALT II)
  • Helsinki Nihai Senedi (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı)
  • Ayrıca: Yumuşama Döneminde Meydana Gelen Olaylar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.