Teknoloji

Planlı Eskitme Nedir? Nasıl Uygulanır?

iPhone kullanıcıları için üzücü olaylardan biri geçtiğimiz günlerde “eski model telefonların bilinçli olarak yavaşlatıldığı” itirafı ile gerçekleşmiş, iPhone kullanıcıları “planlı eskitme” prensibinin kurbanı olmuşlardı. Fakat iPhone kullanıcıları için bunun neredeyse hiçbir önemi yok. Zira iPhone, asla bitmeyecek, tükenmeyecek bir müşteri kitlesine ve marka sadakatine (brand loyalty) sahip. İş böyle olunca iPhone isterse bir önceki modelini yavaşlattıklarını açıklasın, ki ona canı gönülden inanıyorum, yine metrelerce kuyruk oluşacak. Bu girizgahı yaptıktan sonra konuya, asıl yazımızın anacına dönelim. Planlı eskitme nedir? nasıl yapılır?

Planlı eskitme, marka ya da kurumların müşterilerine sunduğu bir ürün ya da hizmetin kalitesinde ya da niceliğinde kademeli olarak negatif yönde değişiklikler yapması ve müşteriyi yenisi ile değiştirmeye zorlaması olarak tanımlanabilen bir stratejidir.

Planlı eskitme, özellikle global anlamda marka olmuş, pek çok ülkede milyonlarca kişi tarafından kullanılan teknolojik cihazlar için kullanılan büyük bir stratejidir.

Büyük markalar, kendileri için mevcut talep rakamlarını sürekli artan düzede tutması için yenilikler yapmaya inovatif ürünler sunmaya ihtiyaç duyarlar. Her üründe farklı bir teknoloji ile müşterinin karşısına çıkmak neredeyse imkansız. Zira düşünecek olursak mevzubahis şirketler, bir ekonomik zaman diliminde onlarca farklı model çıkarabilecek kapasitede şirketlerdir. Her modelini bir önceki modelinden farklı yapamayacakları için yeni modelin mottosu bir öncekinden daha iyi olmak zorundadır. Planlı eskitme stratejisi sayesinde bir önceki modeller yavaşlatılarak ya da birtakım özellikleri iptal edilerek müşterilerin yeni çıkan modeli alması amaçlanır. Zira kimse eski modelle aynı özelliklere sahip yeni modeli daha fazla parayla almak istemez.

Örneğin iPhone, yaklaşık 10 yıldır telefon piyasasının Samsungla beraber lideri konumunda. 4-4S, 5, 5S ve 6, 6S telefonlarını ele alalım.

AppStore’da çoğu uygulamaların iPhone 4’te hatta bazı uygulamalarda iPhone 5’lerde (iOS 7 ve 8) açmadığını görüyoruz. Bu iPhone’un artık eski telefonları yavaş yavaş piyasadan topladığı anlamına geliyor. iPhone için telefonunun ömrü, garanti süresi kadar. Garanti süresi içinde ne yaparsanız yapın ama Apple Fanboyu iseniz garanti bittikten sonra size bir şey deme hakkı kalmıyor. Ee iPhone, döver de sever de. Sevmesi gerçi daha kısa.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.