Sağlık

Plastiklerin İnsan Sağlığına Verdiği Zararlar

Plastik ürünler yaşantımızın vazgeçilmez birer parçası. Plastik kap ve şişeler, plastik kutular, plastik kaplamalı hediyelik eşya ya da kalemlerden tutun teknolojik ürünlerimize kadar hayatımızın her alanında plastik ve plastikten yapılmış ürünlerle iç içeyiz. Haliyle plastik ürünlerden vazgeçemiyoruz fakat plastiklerin insan sağlığı için oldukça zararlı olduğu bilinen bir gerçek.

Plastik Neden Zararlı?

Sertleştirilmiş plastik olarak adlandırılan PVC’ler bünyesinde ”polikarbon” maddesi barındırıyor. Üstelik plastiklerin içinde ”polikarbondan” daha tehlikeli olan bir madde daha var: BPA yani Bsinefol-A. Plastiklerin tekrar eden kullanımlarda, yiyecek ve elbise gibi katı maddelerin yüzeylerine yapışması ve sıvılara çok hızlı geçiş yapabilmesi söz konusu. Haliyle bu, yediğimiz, giydiğimiz ve içtiğimiz şeylerde plastik maddesinin yoğun bir şekilde var olması anlamına geliyor ki bu da insan sağlığı için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Özellikle BPA maddesi, sıvılara çok çabuk geçebiliyor.

Plastik Kısırlığa Neden Olabilir!

BPA maddesine yoğun bir şekilde maruz kalan çocuklarda, yeni doğan bebeklerde ve anne karnındaki ceninlerde birtakım sorunlar baş gösterebiliyor. Büyüme, davranış bozuklukları ve çeşitli alerjik hastalıklar BPA maddesine maruz kalan bireylerde baş gösteren türlü olumsuzluklardan. Plastiğin ham maddesi olan polikarbondan üretilen plastiklerden içilen su ve yenilen gıdalarla vücudumuza dahil olan BPA maddesi, başta diyabet, kalp rahatsızlıkları, prostat ve beyin gelişimi gibi türlü hastalıklara sebebiyet verebiliyor. Polikarbonat maddesi, çocukluk çağlarında biberonla beslenen çocuklarda erken cinsel olgunlaşmaya sebep oluyor bu da sperm üretiminde önemli oranda bir azalma meydana getiriyor. Öte yandan plastiğin içinde bulunan BPA maddesi, östrojen hormonunu taklit ederek kadınlık hormonuna dönüşebiliyor. Yetişkinlerde ise BPA ve Polikarbonat, göğüs kanseri olma riskini artırıyor.

Plastiğin Zararlarından Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

  • Plastik maddeler gün ışığında fazla tutulmamalı. 
  • Kaynar suda yıkanan plastikler, plastiğin zararlarını misliyle artıracaktır. 
  • Ozon, tuz ruhu gibi sert deterjanlarla yıkanan plastikler hastalığa davetiye çıkarıyor. 
  • Plastik bardaklarda sıcak içecekler (çay, kahve gibi) içmeyin. İçiyorsanız da aynı plastik bardaktan bir defadan fazla içmeyin. Zira plastiğin içinde bulunan BPA maddesi çok çabuk bir biçimde çayınıza karışabilir. 
  • Mikrodalga fırına sokulan plastikler, sağlık için oldukça riskli. Aşırı bir sıcaklığa kısa bir sürede maruz kalan plastiğin içerisinde bulunan polikarbon ve BPA maddeleri oldukça çabuk çözülecek ve tamamen kimyasal bir zehire dönüşecektir. 
  • Plastik maddeleri çocuklardan uzak tutun. Özellikle bebeklerin ağızlarına plastikleri almasını engelleyin. Çocuğunuzun oyuncakları daha çok tahta veya metalden olsun. 
  • Plastiklerin doğada uzun yıllar çözülmediklerini hatırlamakta fayda var. Onları ya çöpe atın (belediye çöplüğünde yakılarak imha edilecektir) ya da geri dönüşüm kutusuna atın ya da kendiniz imkanınız varsa yakarak imha edin. Kötü kokusu sebebiyle kontrollü ve uzaktan yakmanız iyi olacaktır. 

Hayatımızın bu kadar içine giren plastik maddesi göründüğü üzere hiç de masum değil. Kısırlıktan diyabete kadar pek çok hastalığın tetikleyicisi. Direkt olarak pek çok hastalığın ana sebebi diyemesek de önemli hastalıklarda rol oynayabiliyor. Mümkün olduğunca az plastik kullanarak, plastikten kaynaklanan hastalıkların önüne geçebilirsiniz.

Ya da böyle bir çalışmaya imza atabilirsiniz;

Sağlıcakla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.