Psikoloji

Psikanalitik (Psikodinamik) Yaklaşım Nedir? Özellikleri Nelerdir? Temsilcisi Kimdir?

Psikoloji, insan ve hayvan davranışları ve bu davranışların nedenine çeşitli verilere dayanarak açıklama getiren bir bilim dalıdır. Psikolojide söz konusu davranışların anlamlandırılması için sekiz farklı görüş ortaya atılmış ve bu görüşler çeşitli argümanlarla savunulmuştur. Bir önceki yazımızda biyolojik yaklaşımdan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca psikanalitik yaklaşımdan, özelliklerinden ve temsilcisinden söz edeceğiz. Psikanalitik konusuna girmeden önce yaklaşımlardan kısaca söz edelim. Psikolojinin bilimsel tarihçesi göz önünde bulundurulduğunda sekiz temel yaklaşım ön plana çıkmaktadır.

1. Yapısalcılık
2. Fonksiyonalizm
3. Olgunlaşma Kuramı
4. Davranışçılık
5. Psikanalitik (Psikodinamik)
6. Bilişsel Yaklaşım
7. İnsancıl (Hümanist) Yaklaşım
8. Biyolojik Yaklaşım

5. Psikanalitik (Psikodinamik) Yaklaşım

Psikanalitik yaklaşımın kurucusu ve öncüsü olarak Sigmund Freud gösterilmektedir. Freud; bu alanda kendisini ispatlayan bir isimdir.

Sigmund Freud, psikanaliz kurucusu olan Avusturyalı nörolog. Kişiliğin 5 farklı dönemden geçerek geliştiğini öne süren Psikanalitik kuramın kurucusudur. (Vikipedi) 

Daha çok Avrupa’da yaygınlık gösteren bu yaklaşım, insan davranışlarını cinsel güdüler ve toplumsal baskıların bilinç dışı etkileri boyutunda incelemiştir.

XIX. Yüzyılın sonunda Freud’un öncülüğünde ruh hastalıklarının psikolojik açıdan incelenmesi başlamıştır. Freud, bu incelemeleri esnasında bilin-dışını keşfetmiştir.

Alman bilim adamı Sigmund Freud’a göre insanların cinsellik ve saldırganlık olmak üzere iki temel güdüsü vardır. Söz konusu bu güdüler toplum tarafından kabul görmez ve bilinç dışına itilir. Fakat bu itilme, dürtülerin ölmesi, yok olması değil aksine davranışlara yön veren bir güç oluşturur.

Her ne kadar bu alanın tarihi çok eskiye dayansa da Freud psikanalizin kurucusu olarak tanınmıştır.

Psikanalitik Yaklaşının Özellikleri

  • Tüm davranışların özünde doğuştan getirilen cinsellik ve saldırganlık yatar.
  •  İnsan doğası gereği bencildir, kötüdür.
  •  İnsanın doğasında var olan bu dürtüler, toplum tarafından bastırılarak bilinç dışına itilir ve bireyin tüm davranışlarının temelini oluşturur.
  •  Freud’un çalışmaları genellikle davranış bozukluklarının tedavisine odaklanmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.