Halkla İlişkiler

Rakip Analizi Nedir? Nasıl Yapılır? Neden Önemlidir?

Rakip Analizi, marka, şirket veya kurumların mevcut durumlarına göre potansiyel ve hali hazırda var olan rakiplerine karşı ürettiği bir savunma mekanizmasıdır. Rakip analizi, çeşitli raporlarla ve istatistiklerle rakipleri incelemek ve söz konusu marka, hizmet ya da şirketin stratejilerine yön vermek adına oldukça işlevsel ve hayati bir öneme sahip analizlerdir. Rakip analizi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar nedir? Nasıl rakip analizi yapılır? Bu yazımızda detaylı olarak anlatacağız.

SWOT Analizi

İngilizce Strengths, Weaknesses, Opportunities ve Threats olarak olan, Türkçeye ise Güçlü Yanlar, Zayıflıklar, Şanslar ve Tehditler olarak geçen Analiz, rakip analizi konusunda ilk aşamadır. Marka, kurum ya da şirketin kendi aynasına bakması demektir. Bu analiz safhasında tüm güçlü yanlar, zayıflıklar, şanslar ve tehditler değerlendirilir. Rakip analizi kapsamında SWOT Analizinde, rakibin zayıf yönleri ve tehditleri üzerine yoğunlaşmak gerekir.

Pazara Hakim Olmak

İngilizcede Red Ocean and Blue Ocean olarak karşımıza çıkan bu terimler hakim olunan ya da girilen pazarı ifade eder. Red Ocean’da rekabet fazladır, yenilikçi ve tutarlı olmak lazımdır; Blue Ocean’da ise rekabet yoktur, az yeniliklerle marka, kurum ya da şirketinizi sarsmadan ilerletebilirsiniz.

Marka Raporları ve İstatistikler

İstatistiğin bir bilim olduğunu belirtmekte fayda var. Günümüz iş dünyası, istatiksel anlamda düzenli raporlar alan ve raporlama ile ilerleyen şirketlerle dolu. Rakip analizinde ise en büyük etken, istatistikleri iyi kullanmak. Hangi marka, hangi tekniği kullanarak ne kadar gelir elde etti? Hangi stratejiler söz konusu kurumun itibarını artırdı? gibi soru ve sorulara karşılık istatistiki bilgiler rakip analizini kusursuz yapacaktır.

Rol Model Alma Konusunda Rakip Analizi

Rakip analizinde rol model alımı, geleneksel şirketlerden tutun modern dünya şirketlerine kadar her şirketin temel prensibi haline gelebilmiş bir methoddur. Rakip Analizinde, “rakibe benzeme” olarak da isimlendirebileceğimiz bu methoda göre, rakip aynı zamanda kusursuz bir dayanak olabilir. Dünyada aynı sektördeki iki markanın birbirlerinin üzerine çıkarak sektörü ele geçirdiğini görebiliriz. Mesela Avis, 60’lı ve 70’li yıllarda Hertz’i kullanarak sektörü ele geçirmiştir. (İkinciyiz Reklamları)

Rakip Analizinde Bilgi Alışverişi

Bilgi alışverişi, istihbarat, espiyonaj ya da bilgi toplama, her ne olursa olsun, bir şirket diğer bir şirkete başarılı elemanını kaptırmak, başarı sırrını, büyüme taktiklerini vermek istemez. Bu konuda size en faydalı olacak konu bilgi alışverişini sağlayacak kişi veya sistemdir.

Rakip Analizi Neden Önemli?

Şirket, marka ya da kurumların gelecek hakkında planları, Stratejileri ya da hedefleri tamamen rakiplerine göredir. Bir şirket, sektörün söz sahipliği olma ayrıcalığını bir başka şirkete devrederse kendisi yok olacaktır. Ayakta kalmak ve kar etmek için her zaman kendisini geliştirmek zorunda olan şirket, marka ya da kurumlar, tüm bunları yaparken de kusursuz bir rakip analizi yapmak mecburiyetindedirler.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.