Dünya TarihiTarih

Roma’nın Felaketi: Cannae Muharebesi

Trebia ve Trasimene Gölü Muharebelerinde Roma ordularını bozguna uğratan Hannibal İtalya’nın Güney’inde yer alan Cannae kasabasınaki buğday depolarına saldırmayı planlar. Kartaca Senatosuna takviye göndermesi için birkaç adamını görevlendirir.

Planı ajanlar vasıtasıyla öğrenen Romalı kurmaylar Hannibal’ı durdurmak için hazırlıklara başlamıştır. İçlerinde hala kaybettikleri iki savaşın acısı vardır.

Paulus ve Varro komutanlığındaki yaklaşık 80.000 kişilik Roma ordusu, sayıları 40.000’i bulan Kartaca ordusuyla İtalya’nın Cannae kasabası önlerinde karşı karşıya geldi.
Varro, Trebia savaşındaki Roma ordusunun merkezden ilerleyişine kademe atlatmayı düşünerek ordunun bütün ağırlığını merkeze yerleştirdi.

Hannibal ise çoğunluğunu İspanyol ve Kelt savaşçıların oluşturduğu, ordunun geri kalanına nazaran disiplinden uzak birliklerini merkeze yerleştirdi. Varro merkezden yapılacak bir saldırı sayesinde Kartaca ordusunun panikleyeceğini ve ‘bilinçsiz’ bir şekilde nehre sürükleneceğini düşünüyordu. Kaldı ki savaş alanında Kartacalıların kaçacağı ya da saklanacağı tepe veya bayır yoktu.

Savaşın başlayacağı günün sabahı güneşi ve rüzgarı arkasına alan Hannibal Romalıların sağlıklı ve net görüş olanağını engellemiş oldu. Esen rüzgar piyadelerin ve süvarilerin oluşturduğu tozları olduğu gibi Romalıların üzerine atacaktı ve öyle de oldu.

Savaş başladığında tüm kuvvetini merkeze yığmış Roma ordusu üzerlerine gelen disiplinsiz Kartaca piyadelerine karşılık vermek için harekete geçti. Yarım saat sürmeden Kartaca piyadeleri daha fazla direnç gösteremeden ‘kontrollü’ olarak geri çekilmeye başladı. Çekiliş Roma ordusundaki sıkı disiplini bozdu. Geri çekilenleri kovalayan Roma ordusu bilinçsiz bir şekilde Kartaca ordusunun çemberine girmeye başladı. Hannibal’ın en güvendiği birlik olan süvariler tam bu anda iki kanattan da Roma ordusunu çevrelemeye başladı.

İki birliğin kanatlarında da çatışmalar çıktıysa da Hannibal’ın süvarileri Roma süvarilerine karşı üstün geldi. Hızla Roma ordudunun merkezine doğru ilerleyen süvariler Roma ordusunun düzenini tamamen bozmuştu. Geri çekilen piyadelerin de tekrar atağa kalkmasıyla Roma ordusu çemberde sıkışıp kalmış, Roma’nın en büyük felaketi yaşanmıştı.

Hannibal’ın planı saat gibi işlemiş, 80.000’e yakın Roma ordusunun 70.000’e yakını imha edilmiş, Roma ordusundan yalnızca 3000’e yakın asker sağ çıkabilmişti.Savaşın amacı düşmanı yenmek ya da geri püskürtmek değil tamamen imhaya yönelikti.

Savaş Roma için tam bir felaketti. İtibarı yerle bir olan Roma birbiri ardına müttefiklerini kaybetmeye başladı. Ayrılıklar baş gösterdi. Hannibal’ın istediği tam olarak buydu: Siyasi arenada Romayı yalnız ve çaresiz bırakmak.

Roma ile Kartaca arasındaki mücadele Cannae ile son bulmayacak ve tam 14 yıl daha sürecekti. Bu süreç içerisinde Hannibal ne yapması gerektiğine bir türlü karar veremez. 14 yıl irili ufaklı çarpışmalarla geçer bu sırada Roma güçlenir ve birliklerini toplar.

Roma’nın yeni konsülü Sicipio Africanus “madem barış sana yaramadı, o zaman savaşalım” diyerek Hannibal’ın aynen yaptığını yaparak düşmanı vatanında vurmak için Tunus topraklarındaki Zama’ya asker çıkarır. Disiplinli bir ordu ve aynı zamanda Hannibal kadar zeki olan bir komutana sahip Roma ordusu Kartacalıları kendi vatanlarında yenerek onları tarihe gömmüşlerdir.

Savaş meydanlarında aldığı başarıları siyasi ve stratejik olarak perçinleyememiş olan Hannibal çok büyük bir general fakat oldukça kötü sayılabilecek bir politikacıydı. Tarihin saygı duyduğu büyük insanlardan, kişiliklerden birisi Kartacalı Hannibal Barca, Romanın en kötü kabusu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.