Savaşlar TarihiTarih

Savaştan Ağır Yük: Savaş Tazminatları

Herhangi iki devlet ya da ikiden fazla devletin aralarında yaptığı savaşların sonucunda savaşı kaybeden tarafın kazanan tarafa verdiği zararlardan dolayı ödemek zorunda kaldığı tazminatlara ‘savaş tazminatı’ adı verilir.
Savaş tazminatı bazen para olarak bazense toprak olarak savaşı kazanan tarafa verilebilir. Tarihte savaş tazminatı olarak paranın da toprağın da verildiği antlaşmalar imzalanmıştır.

Savaş sonucunda imzalanan antlaşmalarda savaş tazminatı ödeyen devlet her ne şekilde olursa olsun savaşın asıl kaybedeni olur.

Savaş tazminatı maddesinin olduğu, yakından bildiğimiz ya da en azından duyduğumuz 3 antlaşma aşağıdaki gibidir:

Küçük Kaynarca Antlaşması (1774)

Osmanlı Devleti’nin ödemiş olduğu ilk savaş tazminatıdır. Osmanlı Devleti kaybetmiş olduğu 1768-1774 Savaşları sebebiyle on beş bin kese altını Rusya’ya ödemek zorunda kalmıştır.

•Edirne Antlaşması (1829)

Osmanlı Devleti Navarin Faciası sebebiyle Rusya’dan tazminat istedi fakat Rusya buna yanaşmadı. Edirne Antlaşması ile Osmanlı Devleti Rusya’ya savaş tazminatı ödemeyi kabul etti. Tazminat olarak verilen miktarın ne olduğu bilinmemektedir.

•Lozan Barış Antlaşması (1924)

Türkiye Cumhuriyeti, Milli Mücadele döneminde Yunanistan’ın Batı Anadolu’ya verdiği zararlardan dolayı Karaağaç’ı savaş tazminatı olarak vermiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.