Teknoloji

Sermayesiz e-ticaret: Dropshipping

Sermayeniz çok kısıtlı fakat dijital dünyaya adım atarak internet üzerinden ticaret yapmak istiyorsanız dropshipping sizin için iyi bir fırsat olabilir. Sadece Türkiye’de yılda milyarlarca liralık bir pazardan bahsediyoruz. Her zaman söylediğim gibi bu pastadan kendinize bir dilim almak o kadar kolay olmasa da en azından internet alemine giriş yaparken yüzlerce ürün stoğu yapıp çok büyük riskler almadan girmeniz için dropshipping nedir ve nasıl yapılır? sorusuna cevap vermeye çalışacağım.

Normalde de olduğu gibi internet üzerinden ticaret yaparken de yaşanan en büyük sorunlardan biri milyonlarca dolar yatırım yapmış firmalar ile rekabet etmek. Büyük firmalar ürünü toptan aldığı için ucuza alıyor, satarken de çok fazla işlem hacmi olduğundan dolayı kargo konusunda dahi işe 1-0 önde başlıyor. Bu arada e ticaret kargo anlaşması yazımıza da göz atabilirsiniz. Her ne kadar dropshipping sistemi sayesinde kargo ile hiç uğraşmanıza gerek kalmasa da bu sistemin bazı dezavantajları da bulunuyor. Bundan dolayı aceleci olmayın. Araştırın, fırsatları inceleyin. Bütçenizin neye yeteceğini düşündükten sonra ne kadar risk alabileceğinizi nerede duracağınızı da bilmenizi tavsiye ederim.

Sermayesiz e ticaret sisteminin çalışma mantığını daha rahat anlayabilmemiz için yabancı kaynaklardan bir grafik uyarladım bunu aşağıda inceleyebilirsiniz.

Birkaç basit adımdan oluşan bu sistemde bir sağlayıcı ile anlaşırsınız,

Web siteniz üzerinden satış yaptıktan sonra sipariş otomatik olarak sağlayıcının sistemine düşer,

Bundan sonrası tamamen sağlayıcıya yani toptancıya aittir.

Toptancı firma ürünü sizin adınıza paketler ve kargolar,

Siz sadece aradaki kârınızı alırsınız.

Dropshipping yapmak istiyorum kendi web sitemi açmak zorundamıyım?

Hayır. Sağlayıcı firmalar ile anlaştıktan sonra kataloğunuzdaki ürünlerinizi gittigidiyor gibi pazaryeri platformları üzerinden pazarlayabilirsiniz. Sistem aynı şekilde işler sadece bazı platformlar için belli bir komisyon tutarı ödemeniz gerekebilir. Bu göze almaya değer bir fark olabilir. Hali hazırda milyonlarca ziyaretçisi olan websiteleri sizin için gerekli potansiyeli oluşturmuş olur.

Sistem ile ilgili sorularınızı bu yazıya yorum olarak gönderebilirsiniz. Sadece Türkiye’ de düşünmeyin. Yurtdışından örneğin ebay üzerinden ürünler sipariş ederek stoksuz ticaret modelinizi oluşturup kuralları esnetebilirsiniz. Bunun ürünün müşteriye ulaşma süresinin artması gibi eksileri olsa da bazı ürün gruplarında yüksek karlılık sağlayabilir.

Dropshipping sisteminin size sağladığı avantajlar
  1. Stok tutmaya ihtiyacınız yok. Böylece ticaretini yaptığınız ürünlerin modelinin değişmesi, kur dalgalanması gibi şeyler ile uğraşmanıza gerek kalmayacaktır.
  2. Çok düşük sermayeler ile dropshipping yapabilirsiniz. Teknoloji ürünleri satan bir web sitesi açtığınızı düşünün. Onlarca kategori için yüzlerce üründen en azından çok satılan ürünlerin stoğunu tutmak zorundasınız. Bu çok yüksek maliyetler anlamına gelmektedir.
  3. Ürünlerin tedariği ile uğraşmak için zaman kaybetmezsiniz. Gereken araştırmalardan sonra anlaşma sağlanır ve ürünlerinizi satmaya başlarsınız.
  4. Depo ve lojistik yönetimi için personele ihtiyacınız olmaz.
Dropshipping sisteminin dezavantajları
  1. Uygun tedarikçiyi seçmek oldukça zordur. Müşterinizle olası aksiliklerde sizin ilgilenmeniz gerekeceğinden sizin ile uyumlu ve hızlı çalışacak bir tedarikçi-sağlayıcı seçilmesi gerekir.
  2. Düşük kar oranları canınızı sıkabilir. Anlaştığınız tedarikçi ile görüşmeniz ve iyi bir anlaşma sağlamanız gereken en önemli konulardan biri budur.

Stoğu siz tutmasanız dahi yine de ticaret yaparak diğer sistemlere nazaran risk alıyorsunuz. Bir yazımda anlattığım gibi sıfır risk bir yanılmadır. O yüzden bu yolda ilerlerken risksiz, hemen para kazanma gibi vaatlere kanmamanızı ve özellikle bu konuda çok dikkatli davranmanızı öneririm.

Son olarak bu sistem üzerinden satış yapıyor olsanız dahi belli sorumluluklarınız var. Bu yüzden internetten satış ile ilgili düzenlenmiş kanunları dikkatlice okuyunuz.

Bol kazançlar

 

 

 

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.