Otomobil

Seyir Halinde Fren Patlarsa Ne Yapılmalıdır?

Arabalar günlük yaşantımızın  vazgeçilmezi haline gelen en önemli icatların başında geliyor. İşe, okula, tatile vesaire tüm yerlere gelirken ya da giderken arabalardan ya da toplu taşıma araçlarından başka alternatifimiz yok. Ülkemizdeki araç sayısı da oldukça fazla. Trafiğe kayıtlı araç sayısı son sayımlara göre 21 milyonu aştı. Bunun yine 4 milyona yakını İstanbul’da. Arabalar yaşamlarımızı kolaylaştırmalarının yanı sıra hayati tehlikeleri de beraberinde taşıyan son zamanın vazgeçilmezi icatlar. Karayolu Trafik Kazası İstatistiklerine göre geride bıraktığımız 2016 yılı içerisinde trafik kazasında ölenlerin sayısı en az 7300. Bu rakamın %43,5 gibi büyük bir oranını sürücüler oluşturuyor. Bu kadar riskli olan araç kullanımında olası her türlü senaryoya hazırlıklı olmak gerekir. Mesela 200 km hızla giderken aracınızın frenlerinin boşaldığını gördüğünüzde ne yaparsınız? Bu yazımızda seyir halinde fren patlarsa ne yapılmalı konusuna maddeler halinde değineceğiz.

İlk Önce Sakin Olun, Panik Yapmayın

Aracınızın freninin boşaldığını hissettiğinizde soğukkanlılığınızı korumaya çalışın. Aracın içerisinde sizden başka birileri daha varsa onlara bu durumdan bahsetmeyin ya da soğukkanlı bir biçimde olayı açıklayın ”korkulacak” bir şeyin olmadığını söyleyin. Çünkü siz her ne kadar soğukkanlı olsanız da yanınızdakilerin aceleci ve telaşlı davranışları sizi hataya sürükleyecektir.

Frene Kısa Aralıklarla Art Arda Basın 

Her ne kadar yeni model arabalarda olmamasına rağmen eski model arabalarda ara sıra fren pompaları hava yapıp şişebiliyor. Bu durumda frene 5-6 kez kısa süreli art arda bastığınızda fren pedalı tekrar çalışmış olacaktır. Arabanız yeniyse de bu hareketi yapmakta sakınca yoktur.

Kesinlikle Araçtan Atlamayın

Seyir halinde 200 km hızla giderken ya da daha düşük hızlarda (120-150 km/s) seyrederken araçtan atlamak ölmenize sebep olabilir. Örneğin 200 km/s hızla araçtan atladığınızı varsayalım. Yere atladığınız anda çok sert bir biçimde yere düşecek ve birim yüzeye 400 kilogramlık bir kuvvete maruz kalacaksınız. Bu en iyi ihtimalle vücudunuzdaki tüm kemiklerin kırılması anlamına geliyor. İç organların zedelenmesi ve buna istinaden iç kanama geçirmeniz işten bile değil. Öte yandan otobanda ya da şehir içinde frenlerin patladığını hissettiğinizde araçtan atladığınız durumda başka bir aracın altında kalmanız oldukça muhtemel bir senaryodur. Bu yüzden araçtan atlamak sizin için en son çare olmalı.

Aracınızı Ağaca ya da Bariyerlere Çarpmayın

200 kilometre hızla ya da daha düşük bir hızla seyreden aracın hızıyla ağaca ya da bariyere çarptığında çok büyük bir kuvvete maruz kalırsınız. Araçlarda yapılan dayanıklılık testinde ortalama 80 kilometre hızla giden aracın bir bariyere çarpmasıyla araç ağırlığının 30 katına kadar bir kuvvet uygulanır. Bu neredeyse 9 ton demektir. 9 ton yani neredeyse bir geminin ağırlığı kadar.

Emniyet Şeridini Kullanın

Eğer şehir içinde veya otobanda iseniz yolun sağ tarafındaki emniyet şeridini kullanın. Hızınız azalmaya başladığında bariyerlere çarparak aracı tamamen durdurabilirsiniz.

El Frenini Sürekli Kontrol Edin

Yüksek hızda el freni tutmayabilir ama hızınız azaldığında yani ortalama 50-60 kilometre hızla gidiyorsanız el frenini sonuna kadar çekin, hareketi tekrarlayarak el freninin işlevsel hale gelmesini bekleyin.

Aracınızı Boş Arazilere Sürün 

Yerleşim birimlerinin ya da trafiğin olmadığı boş arazilere aracınızı sürmek yine mantıklı bir hareket olacaktır. Yalnız bunu saatte 200 km hızla giderken yapmayın. Aracınızın hızı azalmaya başladığında boş bir arazi görürseniz aracınızın yönünü o tarafa sürükleyin. Çakıllı yollar da olabilir. Araç boyunu aşmayacak ya da aracı sürüklemeyecek bir dere veya akarsu olması halinde aracı bu sulara sürebilir ve hızı kesebilirsiniz. Araç boyunu aşan sularda kapıların açılmaması içeride boğularak ölmenize sebep olabilir.

Kademeli Olarak Vites Küçültün 

Seyir halinde frenlerinizin patlaması durumunda yapılacak en önemli şey vitesi kademeli olarak küçültmek olacaktır. Şanzımanın dağılması ihtimali olsa da bu sizin hayatta kalma ihtimalinizden daha önemli değildir. Kademe kademe vitesi düşürün ve böyle yaparak motor freninden yararlanın. Hızınız iyice azaldığında mümkün olduğunca az hasar görebileceğiniz yerlere aracınızı çarparak durdurmaya çalışın. Araç tamamen durunca eğer tarfikteyseniz boş bir alana çekin, arazideyseniz müdahale etmeye kalkmayın ve servisin gelmesini bekleyin.


Not:

Tüm bu yazılanlar elbette ki ayağınızı boşluğa bastığınızda aklınızdan bir anda uçabilir yalnız soğukkanlı olmayı ve panik yapmamayı elden bırakmayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.