Gündem

Sigaraya Başlatan En Büyük Neden: Sosyalleşmek

İnsanları sigaraya başlatan en büyük sebeplerden bir tanesi sosyalleşmektir. Özellikle ilkokul ve lise çağlarında ki bireylerin sigaraya başlama nedeni sosyalleşmek, çeşitli ortamlarda bulunmak ve o ortamlarda yabancılık çekmemektir.

İnsanları sigaraya başlatan sebeplerden en önemlisi sigara sayesinde başka başka ortamlara girebilmesidir. Örneğin sigara içmeyen bir lise öğrencisi, sigara içmesi halinde, içilen bir ortama rahatlıkla girebilir, böylece kendince sosyalleşmeyi gerçekleştirmiş olur.

Sosyalleşme sigara ile sağlanabilen bir olgu haline gelmesi, sosyalleşecek başka bir nedenin olmayışından kaynaklanır. Özellikle yapılacak başka bir işin olmadığı yerlerde sigaraya başlamak için başka bir sebep aramaya gerek yoktur.

Zaten sigaraya başlamanın sebebi bağımlılık değildir. En önemli sebebi “heves” olmasına rağmen, bu hevesin “sosyalleşmek” uğruna olduğu da yine bir gerçektir.

Sigaraya başlama çağının ilkokul çağına kadar indiği gerçeğini göz önünde bulundurursak özellikle lise çağında sigaraya başlama oranı oldukça yüksektir. Sebebi kendi anne-babalarının otoritesinden sıyrılan çocukların/öğrencilerin lise eğitimi sebebiyle evlerinden başka yerlere gittiğinde sigara içmeye yönlenmektedir. Bu yönlenme, arkasında bir nedeni de barındırır. Sigara içmeye yönlenen gençlerin öncesinde muhakkak ”rol-model” aldıkları birileri vardır. Bu kuzen, dayı, amca, baba, anne ya da ağabeyleri olabilir. Bu rol-modellerin gençlerin sigaraya başlamasındaki etkileri oldukça büyük. Öte yandan dizi ve filmlerdeki sahneler ya da karakterler de önemlidir.

İlkokul çağında öğrencilerin ayırt etme ve muhakeme yetenekleri lise çağına göre nazaran zayıf olduğundan ilkokul dönemlerinde sigaraya başlama oranı azdır. Bunda aile baskısı ya da otorite de etkilidir.

Öte yandan ilkokul çağında öğrencilerin sosyalleşmek gibi bir uğraşlarının olmadığını varsaydığımızda, sosyalleşmenin sadece lise ve üstü öğrenim yerlerinde, ergenlik çağında başlıyor. Arkadaş ortamına ayak durma çabası ve sigaranın büyümenin bir sembolü haline getirilmesi de yine sigaranın en büyük başlatıcı sebeplerinden. Arkadaş ortamı, bireyin en iyi sosyallik kazanabileceği ortamlardan biridir. Sigaraya ”heves” olarak başlayan bireylerde hevesin aslında bu gibi gizli nedenlerle tetiklendiği ortadadır.

Sigaranın topluma verdiği büyük hasarlar olduğu yukarıda sayılan nedenler gibi önemli bir gerçek. Maddi ve manevi topluma büyük zararı olan sigaranın azaltılması yönündeki çalışmalar gerek hükümet gerek de toplum tarafından engelleniyor/kısıtlanıyor. Bu son zamanlarda artan sıkı takibin toplumun yararına olacağı kanaatindeyim.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.