Deyimler ve Atasözleri

Sineye Çekmek Ne Demek?

Sineye çekmek, atasözü ve deyimler külliyatımızın en nadide örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sineye çekmek, özellikle baş edilemeyen ya da uğraşmak istenilmeyen konularda alttan alıp devam etmek anlamında kullanılan bir deyimdir. Sineye çekmek deyiminde temel olarak anlatılmak istenen “alttan almaktır.”

Herhangi bir insanın diğer bir insana söylediği çirkin ve yersiz söylemlerinden veya davranışlarından sonra söz konusu diğer kişinin cevap vermemesi, sineye çekmesidir. Sineye çekmek, bu örnekte de görüldüğü gibi alttan almak ve söylenmemiş, yapılmamış kabul ederek devam etmektir.

Sineye çekmek deyimi, bazen de arası iyi olan iki kişiden birinin diğerine söylediği veya yaptığı şeyleri diğerinin görmezden gelmesi, söyleyen veya yapan kişinin hatırına cevap vermemesi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Burada kast edilen anlam ise cevap verip zaten bozuk veya gergin olan ilişkiyi bir daha düzelmemesi uğruna koparmak yerine alttan alıp akışına bırakmaktır.

Sineye çekmek deyiminin özünde anlattığı en önemli şey de esasen budur. Öte yandan sineye çekmek deyiminin anlamı, karşılık veya cevap verme ihtimali varken vermemek, içine atmak olarak da çevrilebilir.

Sineye çekmek deyimi, kısaca istenmeyen bir şey sonrasında kişinin karşılık verme ihtimali varken vermemesi, görmezden gelip, cevap ve karşılık vermeden yoluna devam etmesidir.

Sineye çekmek deyiminin eş anlamlısı olarak “ite dalaşmaktansa çalıyı dolaş” atasözünü gösterebiliriz. Nitekim ite dalaşmaktansa çalıyı dolaş deyimi de bir nevi aleyhe sonuçlanacak bir olayın üzerine gitmek ya da olayı büyütmektense olayı sineye çekip gitmenin kişi için daha iyi olacağını ifade eden bir sözdür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.