Teknoloji

Sitede Kalma Süresi Nedir? Nasıl Artırılır? Nereden Öğrenilir?

Sitede kalma süresi bir internet sitesinde (WordPress veya Blog ya da .com’lu bir site) ziyaretçilerin ortalama vakit geçirdiği süredir. Sitede kalma süresi, internet sitelerinin başta Alexa olmak üzere pek çok sıralama servisinde basamak atlamasına neden olan bir faktördür. Sitede kalma süresi pek çok method ve araçla geliştirilebilir. Bu yazımızda sitede kalma süresini nasıl artırabiliriz veya nasıl yükseltebiliriz gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Hemen çıkma oranı, sitede kalma süresi ile doğrudan alakalıdır. Bu nedenden ötürü ziyaretçilerin çıkma oranını düşürmek sitede kalma süresini artıracaktır. Hemen çıkma oranı, yüzde ile belirlenirken (%68 gibi) sitede kalma süresi dakika/saniye ile (2.38 saniye) belirlenir.

Ziyaretçilerin İlgisini Çekmeye Çalışın

Gerek site içinde kullandığınız görseller gerekse sitenizin yazı tipi, büyüklüğü vs gibi faktörler sitede kalma oranınızı yükseltecektir. Özellikle bunu yaparken Photoshop ve bilimum diğer görsel uygulamaları kullanmak önem taşıyor. Görsel seçiminde dikkat çekici öne çıkarılmış görseller, yazıya tıklama oranını artıracaktır.

İç Backlink’e Önem Verin

İç backlink, alakalı birkaç yazıyı da yazının içine yerleştirmektir. Örneğin İkinci Dünya Savaşı başlıklı bir yazıda “iç backlink” olarak “İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa” yazısını koyabilirsiniz. Bu ziyaretçilerin sitede kalma süresini artırır.

Uzun Makale Yazmaya Özen Gösterin

Google’ın kullanıcı için faydalı makale kriterinde makaledeki kelime sayısının minimum 250-300 bandının üzerinde olması gerekiyor. Yazı, ne kadar uzun olursa ziyaretçilerin sitede kalma süresi de bir o kadar artmaktadır. Fakat hacim olarak küçük yazılarda da kelime sayısını gerektiğinde 200’ün altında tutmakta fayda var. Örneğin “mümteni ne demek” başlıklı bir yazıda 500 kelime yazmak neredeyse imkansız. Makul bir şekilde 200’ün altında kelime sayısı yeterli olacaktır.

Başlık Seçimini de İyi Yapmak Önemli

Kullanıcıların sitede kalma süresini artırmak ve “bounce rate”i düşürmek için ziyaretçilerin geldiği yazıdan başka bir yazıya kaymaları önemli bir etkendir. Bu konuda görsel seçiminin yanı sıra efektif başlık seçimi de önem taşıyor.

Sitede Kalma Süresini Nasıl Öğrenebiliriz?

Google Analytics verileri, sitede kalma süresini, en çok ziyaret edilen sayfaları, ziyaretçilerin en çok hangi sayfada kaldığı gibi oranları geçmiş verilerle kıyaslayarak grafik halinde kullanıcılara sunmaktadır.

Bu konuda Alexa verileri, yanıltıcı olabilir. Çünkü Google Analytics verileri, Google ile doğrudan bağlantılı bir şirket olduğundan sonuçları çok daha sağlıklı verebiliyor. Öte yandan Google’ın parametrelerinde Alexa’nın herhangi bir önemi olmadığını da söyleyenler bir hayli fazla. Alexa, sitede kalma süresini Google Analytics’ten çok daha fazla gösteriyor. Örneğin gerçekte sitede kalma süresi 2.38 saniye iken Alexa bu oranı 4.47 gibi gösterebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.