Halkla İlişkiler

Slogan Nedir? Türleri Nelerdir?

Slogan, Galce Sluag-ghairm ve İskoçça slughorne kelimelerinden türemiş ve dilimize geçmiş bir sözcüktür. Kelime anlamı İskoçça şudur:

  1. Ritmik savaş çığlığı.
  2. Bir klanın savaşçılarının toplanma çağrısı.

Kelime kökeni İskoçça olan slogan sözcüğü daha sonra Avrupa’ya taşınmış ve burada şu anlamlar kazanmıştır:

  1. Seçim sloganı
  2. Anahtar sözcük
  3. Parola

Sloganların en temel özelliği özünde bir motto bulundurmasıdır. Mesajdan en önemli farkı ‘emir kipi’ dolayısıyla doğrudan yap, et değil daha çok ‘bizi’ kapsayan kelimelerdir. Hedef kitlede duygusal bir izlenim oluşturur ve mesaj yoluyla doğrudan harekete geçirmek veya etkilemek yerine kitlede ideal bir ortaklık meydana getirir. Temel olarak üç slogan vardır.

  1. Reklam sloganı.
  2. Seçim sloganı
  3. Politika ve parlamento dışı aktivitelerde kullanılan sloganlar.

Sloganlar birer dilsel iletişim aracıdır ve hedef kitlede etki ve değişim hedefleyen birer psikolojik metinlerdir. Bir slogan nasıl olmalı?

  1. Kısa
  2. Yaratıcı
  3. Doğru Formüle Edilmiş
  4. Diğer Metinlerden Bağımsız
Seçim Sloganları

Politik iletişim açısından oldukça önem taşıyan sloganlarda iki unsura dikkat etmek gerekir. Öncelikle sloganın politik söylemlerin bir aracı olduğu unutulmamalı. Bir ikincisi ise sloganlar rekabet ve değer görme açısından oldukça önemlidir. Seçim sloganları genelde yedi, en fazla ise on kelimeden oluşur. Aynı zamanda tekrarlanabilir, akılda kalıcı ve kolay olmalıdır. Seçim kampanyalarında üretilen sloganlar temsil edilen partiyi ve adayın kimliğini iyi tanımlayabilmelidir.

Sloganlar aracılığıyla seçmende bir algı oluşur ve seçmen ona göre oyunu verir. Bu sebepten dolayı sloganın seçmeni etkileyecek nitelikte olmasına önem verilmelidir. Aynı zamanda slogan, beklentileri ve sorunları da yansıtacak kimlikte olmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.