Deyimler ve Atasözleri

Söz Gümüşse Sükut Altındır Ne Demek?

Söz gümüşse sükut altındır ne anlama geliyor? Atasözleri ve deyimleri külliyatınızın nadide ve seçkin örneklerinden biri olan “söz gümüşse sükut altındır” sözünün anlamı nedir? Daha önceki yazılarımızda lügatımızda yer edinen, gündelik hayatta sıkça kullanılan veya kullanımı eskiyen atasözü ve deyimlerden söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca “söz gümüşse sükut altındır” sözünden bahsedeceğiz. 

Söz Gümüşse Sükut Altındır Ne Demek? 

İnsanların bir konu üzerinde konuşması veya fikir bildirmesi her ne kadar değerliyse susması veya susmayı bilmesi ondan daha değerlidir. Bu deyim, bu anlama gelir. 

Sükut Ne Demek?

Sükut, sessizlik, sakinlik anlamına gelir. Sükut-u Hayal kullanımı burada yanlıştır çünkü hayalin sessizliği olmaz. Bu sözün doğrusu “Sukut-u Hayal”dir. Sukut, düşmek ve kırılmak anlamına gelir ki kast edilen de budur.

Fikirler veya bir konu, olay ya da durum üzerindeki düşünceler değer taşırlar. Fakat sözler çoğu zaman olması gereken ağırlığında olmazlar. Nitekim susmayı başarmak, konuşmayı başarmaktan daha zordur. 

Söz gümüşse sükut altındır sözü, bu noktaya parmak basar. Susmayı bilmenin, susmanın çoğu zaman iyi bir tercih olduğunun önemimi belirtir. 

İnsanın yaşı ilerledikçe anlamını daha iyi kavrıyor bu sözün. Boş konuşmanın, gereksiz konuşmanın sadece kendisine değil çevresine de zarar verdiğini daha iyi anlıyor. Susmak, bu noktada hayat kurtarabiliyor.

Zaten insanın başına ne geliyorsa söylediklerinden, ağzından çıkanlardan geliyor. Hani “dil yarası” derler ya o en büyük yaradır. Telafisi, geri alması, geriye döndürmesi zordur. Bu yüzdendir ki susmanın önemini insan er ya da geç anlar ama anladığında birtakım bedeller ödemiş olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.