Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

SSCB Mirası Meselesi Nedir?

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği veya bilinen ismiyle SSCB, 20. Yüzyıla damgasını vuran en önemli devletlerin başında yer alıyor. 1917 yılında Bolşevik İhtilali ile yeni bir döneme giren SSCB, özellikle Stalin döneminde dünyanın en etkili güçlerinden biri olmuştur. Amerika ile girdiği mücadelede soğuk savaş ve yumuşama dönemine önemli etkileri olan SSCB, Afganistan’ı işgal etmesinin ardından başlayan süreçte tarih sahnesinden çekilmeye başladı. Süreç 1991 yılında son buldu ve 20. yüzyılın en önemli devletlerinden veya kimilerine göre tarihin son İmparatorluklarından olan SSCB 1991 yılında yıkıldı. Geriye kendisinden önemli izler bırakan SSCB’nin kriz yaratan bir olayı vardı: SSCB mirası. Peki nedir bu SSCB mirası?

Sovyetler’in dağılmasından sonra Rusya Federasyonu, SSCB’ye ait olan nükleer silahlara tek başına sahip olmak istemesi üzerine toprakları içerisinde pek çok nükleer tesis ve silaha sahip olan Kazakistan, bu karat oldukça sert tepki gösterdi.

Sovyetler’in sadece Rusya Federasyonu’ndan ibaret olmadığını dile getiren Ukrayna, Rusya’nın kendisini Birleşmiş Milletler’de temsil etmesine de itiraz etti. Öte yandan Ukrayna, Rusya Federasyonu’nun Sovyetler’in mirasçısı olarak görülmesini de kabul etmeyeceklerini açıkladı. Aynı zamanda Rusya’nın Bağımsız Devletler Topluluğu üyelerinin ekonomik reformlarda müşareketlik edilmesi hususunda da aleyhte görüş bildirdi.

Ukrayna ile Rusya arasındaki bir diğer önemli ihtilaf konusu ise Sovyetlerden kalan Karadeniz donanmasının sorunu meselesiydi. Bu konu üzerinde 1991 yılının Aralık ayında yapılan Bağımsız Devletler Topluluğu toplantısında ortak bir görüşe yanaşılmadı. Yaklaşık olarak 300 savaş gemisinden oluşan SSCB donanması ve Kırım’ın kontrolü tartışması Rusya ile Ukrayna arasında gerginliğin artmasına yol açtı. Söz konusu iki devlet, 1992 yılında Karadeniz donanmasının paylaşılması hususunda anlaştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.