Eğitim

Strabon’un Coğrafi Görüşleri ve ‘Geographika’ Adlı Eseri

Strabon’un coğrafi görüşleri nasıldır? Strabon’un Geographika isimli eserinin içeriği nedir? Geographika’da ne anlatılmaktadır? Daha önceki yazılarımızda coğrafya alanına dair çeşitli yazılar kaleme almıştık. Bu yazımızda ise kısaca Strabon’un Geographika isimli kitabından ve bu kitap ekseninde Strabon’un görüşlerinden söz edeceğiz.

Roma sınırları içerisine pek çok yeri gezme imkanı bulan, Amasya doğumlu bilim insanı Strabon, coğrafya bilimine verdiği katkılarla bu bilimin önceleri arasında yer almaktadır. Özellikle yazmış olduğu ‘geographika’ isimli eseri ile günümüzde hala derslerde okutulan bir esere imza atan Strabon, coğrafi görüşleri ile de zamanın ötesinde bir kişilik olmuştur.

Amasya doğumlu bilim insanı Strabon, Geographika isimli eserinde temel olarak matematik coğrafya, fiziki coğrafya, jeopolitik ve ekonomik coğrafya gibi konular üzerinde durmuştur. 

Strabon’un söz konusu bu eserinde dikkat çekici noktalardan biri de doğal çevre şartlarının elverişli olduğu yerlerdeki toplumların ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişmiş olduğu tezidir.

Yani doğal çevre şartlarının toplumların ekonomik ve kültürel etkinliklerine büyük oranda yönlendirdiğini ifade eden Strabon, kıyı kesimlerde ve ılıman iklimlerde yaşayan toplumların ileri olduğunu, buna karşılık dağlık bölgelerdeki toplumların geri kalmış olduğunu ifade etmektedir. Öte yandan dağlık bölgelerde yaşayan insanların kanunlara daha az uyduğunu söyleyerek çarpıcı bir örnek vermektedir. 

Strabon’un söz konusu bu görüşleri günümüzde hala geçerliliğini korumaktadır. Ünlü bilim insanı Strabon, ortaya koyduğu çevre ve insan ilişkileri ile bu konuyu yakın şekilde inceleyen ve anlayan ilk coğrafyacı olmuştur. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.