TarihTürkiye Siyasi Tarihi

Suikastler, Katliamlar ve Provakasyonlar Yılı: 1993

Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinin en karanlık yılı: 1993. Terörün ve kaosun; politik meselelerin ve faili meçhul cinayetlerin hat safhada olduğu uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek bir yıl.

Peki ne oldu ?

 

1-) Uğur Mumcu;

1993’ün Ocak ayında arabasına önceden konulan bombanın patlatılması sonucu 50 yaşındayken yaşamını yitirdi.

 

2-) Adnan Kahveci;

5 Şubat 1993’te Bolu-Gerede’de geçirdiği bir trafik kazası sonucu yaşamını yitirdi. Kazada beraber olduğu eşi ve kızı da öldü.

 

3-) Eşref Bitlis;

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 32. Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis, 17 Şubat 1993’te Ankara’da uçağının düşmesiyle hayatını kaybetti.

 

4-) Turgut Özal;

Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal zehirlenerek 17 Nisan 1993’te Ankara’da hayatını kaybetti.

 

Biri gazeteci, ikisi devlet adamı ve biri de asker olan bu dört kişinin dört ay içerisinde ölmesi akıllarda soru işareti oluşturdu. Çok geçmeden yeni provakatif ve skandal olaylar birbirini izledi;

 

1-) 33 Er Olayı;

24 Mayıs 1993’te Bingöl-Elazığ karayolunu kesen PKK’lı teröristler otobüsten indirdikleri 33 eri kurşuna dizdi.

 

2-) Madımak Oteli;

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta aralarında Türkiye’nin önde gelen isimlerinin de bulunduğu Madımak Oteli ateşe verildi. 33 kişi yangında yaşamını yitirdi.

 

3-) Başbağlar Katliamı;

Sayıları yüzü bulan PKK’lı teröristler Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyüne baskın düzenledi. Köyü ateşe verdiler. 29’u kurşunlanarak, 4 kişi de yangında olmak üzere 33 masum vatandaş katledildi.
Bu üç katliam tamamiyle provakatif ve planlı gelişmiş saldırılardan ibaretti. Burada asıl dikkatleri çeken nokta üç katliamda ölenlerin sayısının ’33’ olması.

 

Bölgede nüfuzlu ve rütbeleri yüksek kişilerin ölümü de çok geçmeden suikastleri ve katliamları izlemiştir;

 

1-) Bahtiyar Aydın;

Diyarbakır Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın PKK’lılarla çıkan çatışma sonucu uzun menzilli bir silahla başından vurularak öldürüldü.

 

2-) Cem Ersever;

Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele’nin kilit isimlerinden Ahmet Cem Ersever, Güneydoğu’da yaşanan olayların gözükenden çok farklı olduğu beyanından birkaç ay sonra elleri önüne bağlı, kafasına iki kurşun sıkılmış vaziyette Ankara, Elmadağ çıkışında ölü olarak bulundu.

 

Tüm bunlar 1993 yılı içerisinde sistematik bir şekilde gerçekleşti. Bir yıl için karmaşık bir süreç. Olayların üzerinden 23 yıl geçmesinin ardından olaylar hala ilk günkü gizemini koruyor.
Bilenler susturuluyor.

 

Konuşanlar çarptırıyor. İtirafçıları, emekli askerleri, görgü tanıkları hepsi birbirinden farklı şekilde, uyuşmayan bir kurgu ile anlattıklarından dolayı olaylar hakkında henüz net bir bilgi bulunabilmiş değil.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.