Osmanlı Tarihi

Sultan Abdülmecid Dönemi Ekonomik Islahatları Nelerdir?

Sultan Abdülmecit zamanında yapılan ekonomik ıslahatlar nelerdir? Osmanlı Devleti’nin son yüzyıllarında ortaya çıkan reformist padişahlar, devleti dağılmaktan kurtarmak için çeşitli ıslahatlar yapmışlardır. Özellikle III. Selim, II. Mahmut, Abdülmecid ve Abdülaziz dönemlerinde pek çok alanda ıslahat yapılmıştır. Bu dönemde askeri ve ekonomik alanda yapılan ıslahatlarda istenen başarı ise elde edilememiştir. Bu reformist padişahlar arasında Sultan Abdülmecid önemli bir yer tutmaktadır. Peki bu dönemdeki ekonomik ıslahatlar nelerdir? Daha önceki yazılarımızda çeşitli padişahların yaptığı ıslahatlardan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca Abdülmecid döneminde yapılan ekonomik ıslahatlardan söz edeceğiz. 

1) Bank-ı Dersaadet ismindeki Osmanlı Devleti’ndeki ilk banka kurulmuştur. Bank-ı Dersaadet, Galata Bankerleri (sarrafları) tarafından kurulmuştur. 1847 senesinde kurulan bu banka 1852 senesinde kapanmıştır. 

2) Yine bu dönemde Bank-ı Osmani adında bir banka daha açılmıştır. İngiliz sermayesi ile açılan bu banka daha sonra Bank-ı Şahane-i Osmani adını almıştır. 

3) Kaime-i Nakdiye adı verilen ilk kağıt para basılmıştır. Bu dönemdeki en önemli ekonomik ıslahat kaimenin basılmasıdır. KPSS ve diğer sınavlarda bu soru sık sık karşımıza çıkmaktadır. 

4) Anadolu’da ilk demir-yolu hattı olan İzmir-Turgutlu arasında açılmıştır. 

5) Mecidiye isminde para basılmıştır. 

6) Kafa kağıdı ismindeki kafa kağıtları çıkarılmıştır. 

7) Şirket-i Hayriye adı verilen ilk anonim şirket kurulmuştur. 

8) Arazi Kanunnamesi çıkarılmıştır.

9) Rüsumet Emaneti isminde Gümrük Teşkilatı kurulmuştur. 

10) Gedik Usulüne son verilmiştir. 

11) Muhasıllık sistemi getirilmiştir. 

Sitemizde yer alan ilgili diğer yazılarımız için sitemizin “Osmanlı Tarihi” kategorisine tıklayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.