Eleştiri

Tabela Üniversitesi Nedir? Ne Demek?

Tabela üniversitesi nedir? Ne demek? Son zamanlarda sıkça duyduğumuz ve adeta sövgü haline gelen ”tabela üniversitesi” ne anlama geliyor?

Herhangi bir özelliğe ön plana çıkmayan, ticari amaçlarla açılmış üniversite eğitimi veren kurumlara ”tabela üniversitesi” adı verilir. Genelde İstanbul’da veya büyük şehirlerde açılan bu üniversitelerin temel özelliği, herhangi bir vasfı olmayıp ticari bir amaç için açılmalarıdır.

Türkiye’de 206 tane üniversite var ve bu üniversitelerden 72’si vakıf üniversitesi. İstanbul’da sadece 46 tane vakıf üniversitesi bulunuyor.

Bu üniversitelerin çoğunda eğitimin kalitesi, bir isim yapacak kalitede değildir. Misal Koç ve Sabancı Üniversiteleri, özel üniversitelerinden ayrılır. Bunun yanında birkaç özel üniversiteyi de dahil ettiğimiz zaman, diğerlerinin genel kalitenin altına düştüğünü görüyoruz.

Neden Tabela İsmi Verilmiştir? 

Tabela ismi, kurumların rastgele açıldıklarını belirtmek için kullanılan bir ifadedir. Şöyle ki bir apartmanın girişine üniversitenin isminin asılı olduğu bir tabela koyup buraya da ”işte okul” denilmesi, tabela üniversitelerinin kuruluş hikayesidir.

Tabela üniversitelerinde okuyan öğrencilerin buraları tercih etmelerinde herhangi bir kusur yok. Elbette samimi niyetlerle burada okuyanları hariç tutmak gerekir. Örneğin tam burssuz işletme okuyan bir öğrenci, muhtemelen babasının parasıyla okuyan, okulu bitirince de yine babasının şirketine müdür olarak geçecek insanlardır. Bu kurumlar, bu niyetle okuyanların yuvasıdır. Yani eğitim yuvası değillerdir. Mesela askerliği tecil ettirmek için de bu kurumlar ideal yerlerdir. Hem öğrenciliğin vermiş olduğu rahatlığı yaşayacak hem de askerlikten muaf olmuş olacaksınız.

Tabela üniversitelerinin öğrenci portföyü amaçsız insanlardan oluşuyor. Tabi yine iyi niyetlerle okuyanları hariç tutuyoruz. Bu işi bir gövde gösterisi haline getirmeye başladılar. Örneğin zengin bir iş adamısınız ve bir gün üniversite açmaya karar veriyorsunuz. Adına da kendi şirketinizin ismini veriyorsunuz. Örneğin Altınbaş Üniversitesi. Önce adı Kemerburgaz Üniversitesiydi fakat daha sonra imaj değişikliğine giderek üniversitenin ismini değiştirdiler ve kurumun bağlı olduğu holdingin ismini yani Altınbaş ismini verdiler. Alın size tabela üniversitesi.

Velhasıl üniversite açmak artık çok kolay. Cüz’i bir peşinatla kredi çekip siz de bir üniversite sahibi olabilir, burslu öğrenci alabilirsiniz. Devrin nitelikten niceliğe kaydığı bu zamanda neden olmasın. Hem düşünsenize bir ”üniversite” sahibisiniz.

Bu konuyla ilgili olarak ‘lütfen ama lütfen’ şu videoyu izleyin. Tüm anlatılanların özeti;

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.