Halkla İlişkiler

Televizyonlar Artık Aptal Kutusu Değil

Özellikle siyasi ve ekonomik kriz ortamlarında Türk toplumu evde kalıp televizyon izlemeyi, televizyonda vakit harcamayı, diğer aktivitelere oranla daha sık gerçekleştiriyor. Türk yapımı dizilerin oldukça popüler hale geldiği günümüzde, sosyal medyanın bu bağımlılığı azaltması düşünülürken bu oran sanılanın aksine daha da arttı. Bir nesil pembe dizilerin etkisiyle büyüdü ve şu an televizyon dizilerinin özellikle Türk dizilerinin izlenme oranı arttı.

Televizyonların hala kitleler üzerinde çok geniş bir alanda büyük etkiler meydana getiren, tüketim alışkanlığı üst seviyede, konsantre vakit geçirilen ve duygu, mantık yönlendirmelerine açık bir mecra olduğunu kabul etmek gerekir. Eski deyimle aptal kutusu olmaktan çıkan televizyon artık günümüzde daha çok kitlelerin seçici beğenilerine sunulan, daha akıllı yönlendirmelerle ve de kısa süreyle kısıtlanmış bir ilgi alnına odaklanan ve bu şekilde izleyiciye ulaşan televizyonlar artık eski formatlarından da sıyrılıp dijital platformlara ve Smart TV’lere dönüştü.

Fayda-maliyet ekseninde değerlendirecek olursak televizyon gelirleri sosyal medya ve internet gelirlerinden epey geriye düştü. En etkili reklam biçimi olarak öne çıkan televizyon gelirlerinin düşmesinde en büyük etken oldukça yüksek prodüksiyon maliyetleri ve de kısıtlı tüketim saatleri. Kısa süre vakti olan şirketler oldukça yüksek prodüksiyon maliyetleri karşısında genellikle reklam verdikleri mecrayı değiştirip sosyal medya ya da web sitelerine doğrudan reklam verebiliyorlar.

PR ajansları ve reklam şirketleri de televizyonun değişen paradigmaları karşısında artık çok daha kreatif fikirler üretmek zorunda kalıyor. Reklamların yer ve zaman kaplayarak hedef kitleye ulaştıkları bir gerçek. Artık televizyon alışkanlığı değiştiğine göre reklam veren kuruluşların zaman konusunda oldukça esnek limitleri kalmadı bu yüzden televizyonlarda reklam veren kuruluşların az sürede, daha akılda kalıcı, daha efektif argümanlar üretmesi zorunlu hale geldi. Bu konuda yine en büyük iş reklamların arka planında yer alan PR’cılara düşüyor. Daha çok etkileyicilik ve daha az sürede daha çok kitlenin beğenisini kazanmak her zamankinden daha fazla emek ve başarı istiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.