Eğitim

Terra Rossa Nedir? Özellikleri Nelerdir? Nerelerde Görülür?

Terra Rossa nedir? Terra Rossaların özellikleri nelerdir? Dünya üzerinde birbirinden farklı toprak kuşakları bulunmaktadır. Topraklar; oluşum koşullarına ve oluştukları yerlere göre üç kısma ayrılır: 

1. Zonal Topraklar 

2. İntrazonal Topraklar 

3. Azonal Topraklar 

Bu yazımızda ele alacağımız “Terra Rossalar” ise Zonal Topraklar arasında yer almaktadır. Terra Rossa nedir? Terra Rossaların özellikleri nelerdir? İşte kısaca Terra Rossalar. 

Terra Rossalar Nedir? 

Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde görülen Terra Rossalar, kireçtaşları üzerinde gelişmiş bir toprak çeşididir. 

Terra: Toprak 

Rossa: Kırmızı 

Terra Rossalar, sahip oldukları kırmızı rengini içinde fazla miktarda bulunan demirin oksitlenmesi sonucu almışlardır. Tıpkı Lateritlerde olduğu gibi Terra Rossalar da demirin oksitlenmesi sonucu kırmızı rengini almışlardır. 

Terra Rossalar genelde verimsiz bir toprak türü olmalarına karşın gübreleme yöntemiyle “verimli” hale getirilebilir. Özellikle karstik arazilerde “polye tabanlarında” yaygın olarak görülürler. 

Kırmızı renkte ve Lateritler kadar verimsiz olmayan bu toprak türü daha çok;

1. Akdeniz 

2. Ege 

3. Marmara Denizinin kıyı kesimlerinde 

Sıklıkla görülen bir toprak çeşididir. Eğimli arazilerde kireç taşlarının çatlakları içerisinde gelişme imkanı bulurken, düz alanlarda özellikle Batı Toroslardaki “polye tabanlarında” killi veya daha kalın halde oluşur. 

Yer yer fazla yıkanmanın etkisiyle “kalsiyum karbonat” yıkanarak topraktan uzaklaşır ve toprak içinde bulunan demirli bileşikler oksitlenme sonucu kırmızı bir renge dönüşür. 

Organik madde açısından fazla zengin olmayan Terra Rossalar, genellikle kuru tarım faaliyetlerinde kullanılır. Aynı zamanda zeytin, turunçgil ve üzüm bağları kırmızı renkte Akdeniz toprakları üzerinde yetiştirilmektedir. 

Soru

1. Terra Rossa toprakları için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? (Öğretmen Seçme Sınavı-2008) 

A-) Türkiye’de en fazla yayılış gösterdiği yer Akdeniz Bölgesidir. 

B-) Üst horizonu kırmızımsı, koyu kırmızımsı, sarımsı renklerdedir. 

C-) Karbonatlar genel olarak topraktan uzaklaşmıştır. 

D-) Andezit ve Bazaltlar üzerinde gelişme göstermişlerdir. 

Doğru Cevap: D

Neden? 

Terra Rossalara Türkiye’de Akdeniz bölgesindeki kireç taşları üzerinde yaygın olarak rastlanır. İçinde bulunan demirli bileşkeler oksitlenme sonucu kırmızımsı bir renk alır. Kireç, yıkanarak uzaklaşmıştır. Ancak Terra Rossaların meydana gelmesinde bazalt ve andezit gibi volkanik kayaçlar değil kireç taşları etkili olmaktadır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.