FelsefeSosyoloji

Thomas Hobbes ve Toplum

Thomas Hobbes,en önemli eseri Leviathan‘a (1651) göre bireyler aslında toplumlardan daha önce vardı. İnsanların toplumları oluşturmalarının temel sebebi korunmak ve tehlikelerden uzak kalmaktır.

Bireyler tek başına kendi kendilerini koruyamaz ve dış dünyadaki zararlardan kaçınamazlar. Böylelikle insanlar bu zararlardan korunmak karşılığında doğal haklarından vazgeçmişlerdir.

Bu görüşüm daha ilerisinde ise Hobbes,aslında devletlerin de toplumlar gibi insanların kendi haklarından vazgeçmesi sonucu var olduklarını savunur.

Hobbes’a göre devlet de toplum da doğuştan var olan bir olgu değildir. Birey kendi arzu ve istekleri sonucunda devletleri ve toplumları kurar. Toplumun kurallarına ve devletin yasalarına uymak bireyin tercihinin bir sonucudur.

Yine Hobbes’a göre devletler geçici,bireyler ise daima kalıcıdır. Yeryüzünün herhangi bir yerinde devlet olmadan da bireyler yaşamlarını sürdürebilirler lakin günümüzde ve daha önceki çağlarda veya zamanlarda görüldüğü üzere bireylerin olduğu yerlerde toplum, toplumun olduğu yerlerde ise devletler daima var olmuştur.

Thomas Hobbes aynı zamanda meşrûiyetin de savunucusu olmuştur.Bireylerin devlet otoritesine boyun eğmezse herkesin çatışabileceğine bunun da anarşizme yol açacağını iddia eder.

J.J.Rousseau ile anılan Toplumsal Sözleşme‘nin teorilerini ortaya atmıştır. Hobbes bu görüşünü Avrupa’da demokrasi fikrinin kıtayı kasıp kavurduğu aklın daha ön plana çıktığı bir zamanda yüksek sesle dile getirmiştir.

Bu görüşlerini kendisinin “İnsan insanın kurdudur” sözünden de net olarak anlayabiliriz.Ve yahut “İki insan aynı şeyi istiyorlarsa ve ikisinin birden o şeyi elde etmesi mümkün değilse, o ikisi düşman haline gelirler” sözü ile daha da net olarak algılayabiliriz.

Temel düşünceye gelirsek eğer Hobbes aslında devletleri ve toplumları var eden şeyin bireylerin kendi doğal haklarından vazgeçmesi olduğunu ifade eder. Daha sonra ise Hobbes devletin ve otoritenin var olmasının insanlığın kurtuluşu için tek çıkar yolu olduğunun da yüksek sesli savunucularından biri olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.