Sağlık

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu

Twitter’da gördüğüm bir paylaşımda: ‘Doydum ama yiyecem’ Yazıyordu ve bu binlerce beğeni almış. Acaba bu kadar düz bir yazının binlerce kişi tarafından beğenilmesinin sebebi nedir? Duygularını ifade ediyor olması olabilir mi? Sanırım Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu için en kısa özet bu twit olabilir.

Önceki yazımızda yeme bozukluklarını sınıflara ayırmış ve ilk olarak ‘Anoreksiya Nervoza’ rahatsızlığından bahsetmiştik. Bu sefer ise Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu İngilizce anlamı ile Binge Eating Disorder konusundan bahsedeceğiz. Halk arasında cahil bir tabirle ‘Boğazını Tutamama’ olarak bilinen bu rahatsızlık diğer yeme bozukluklarında olduğu gibi önemsiz bir problem olarak görülüyor.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu 1959 yılında Albert Stunkard tarafından keşfedilmiş olup, fazla miktarlarda gıda tüketip kendini durduramama, kontrolü kaybetme hissi olarak tanımlanıyor. Bu araştırmalar sırasında ‘Gece Yeme Sendromu’ gibi Tıkırnıcasına Yeme Bozukluğu ile alakalı olan kavramlar da ortaya çıkmış oldu.

Erkekler ve kadınlarda görülen bu rahatsızlık yemek yedikten sonra suçluluk ve kendinden iğrenme hissi gibi duygular ortaya çıkarır ve bu her defasında tekrarlandığı için kişiyi anksiyete bozukluğu ve depresyona da sürükleyebilir.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu (Binge Eating Disorder) Sebep Olan Faktörler

Biyolojik: Hormonal düzensizlikler gibi biyolojik etkenler

Psikolojik:  Depresyon ve tıkınırcasına yeme arasında çok kuvvetli bir ilişki vardır. Vücudundan memnun olmama, düşük özgüven bununla ilişkili olabilir.

Sosyal ve Kültürel: Sosyal baskı veya çocuklukta geçirilen travmalar. Medyanın etkisi de duygusal yemeyi tetikleyebilir. İlginçtir ki insanlar fazla yemek yerler ve kilo alırlar fakat bunu çoğu insan kendini saklama-gizleme psikolojisi ile yaparlar. Yani bir şeylerden saklanmak için daha fazla yerler ve kısır döngü içinde kalırlar.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Belirtileri

Hastalar bu durumdan utanıp rahatsız olduklarından dolayı, toplum içinde yemek yemeyebilir veya başkaları yanında bir şeyler ile geçiştirip eve gittiklerinde tıkınırcasına duygusal yedikleri için bu hastalığın dışarıdan tespit edilmesi zorlaşabilir.

  • Doymaya rağmen yemek yemeye devam etmek
  • Yemeye başladıktan sonra kontrolün kaybedilmesi hissi
  • Arkadaş-aile yanında normal yemek fakat tek başına kaldığında tıkınırcasına yemeye devam etmek
  • Yemek yedikten sonra kaygılı hissetmek

 

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu’nun Sebep Olabileceği Hastalıklar
Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Tedavisi

Tedavinin en etkili yolu bir sağlık profesyonelinin desteği ile beslenme düzenlemesi, terapi içeren bir program uygulamaktır.

Genel tanıyı koyduktan sonra problemin temeline odaklanmak da önemlidir.

Kişisel olarak Anoreksiya Nevroza, Tıkınırcasına Yemek Bozukluğu gibi hastalıklardan kaçınmaya çalışıyorsanız, beslenme konusundaki bilgi eksikliği bir kaosa sebep olabilir.

Yemeklerinizi bir süre dışarıda yemeye karar vermeniz, çevrenin etkisiyle beslenme düzensizliğinizin önüne geçmenize yardımcı olabilir. Lakin burada dikkat edilmesi gereken temel nokta, dışarda yemek yerken yediğinizin ne kadar sağlıklı olduğudur.

Duygusal olarak kötü hisleri bastırmak için bir şeyler atıştırmak kötü bir fikir değil. Problem olan şey bunun sizi Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu veya Duygusal Açlık  gibi rahatsızlıklara itmesi ve bu durum da ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.