Mitoloji

Titanlar ve Olympos Tanrılarının Savaşı

Yunan mitolojisi kategorisinde bu yazımızın konusu Titanlar ve Olympos Tanrılarının Savaşı olacak. Titanların merkezi olarak bilinen Othrys dağı ile üçüncü kuşak tanrıları olarak bilinen Olympos tanrıları yanı Olympos’ un on iki tanrısı arasında geçen tam 11 yıl süren savaştır.

Yunan mitolojisinde ayrı bir öneme sahip olan bu savaş ilk olarak Zeus’ un babası Kronos’u yer altına hapsetmesi ile başlar. Titanlar Kronos’un hapsedilmesi den sonra korkuya kapılır ve bu Titan olmayan güçlü tanrılara karşı savaş ilan ederler her iki tarafta ellerine kocaman kayalar alıp (bu kayalar dünyadan daha büyük tasvir edilir ) birbirlerine fırlatmaya başlarlar. Zeus yer altına zincirlere vurulmuş olan Kyklops (tek gözlü devler) ve Hekatonehires (yüzer kollu elli başlı canavarlar) leri kurtarır ve Kyklops’lar ve Hekatonehires‘ lar Zeus’a bu iyiliğin karşılığında yıldırımı hediye ederler.Tanrılar ve Titanlar tam 11 yıl savaştılar.

Temsili bir Kyklops

Başlangıçta Titanlar daha güçlüydü fakat Kyklops’ların ve Hekatonehires’ların Zeus’a hediye ettiği şimşek sayesinde üstünlük Olympos’un tanrılarına geçti. Birgün Zeus kardeşlerini de topladı ve titanların yaşadığı Othrys dağı’na saldırı düzenlemeyi teklif etti.  Zeus’un planına göre Othrys dağının yanındaki Olympos Dağı’na konuşlanarak aniden saldırıya geçeceklerdi. Böylelikle Zeus’un yıldırımları sayesinde üstünlüğü ele alacaklardı ki öyle de oldu. Bu savaş gürültüsünden yerler, denizler, gökler sarsıldı. Öyle ki tartarosbile çalkalandı. Lakin Zeus’un muhteşem silahı yıldırımlara hiç bir şey dayanamadı. 

Titanlar yenilerek tartarosa hapsedildi. Şunu belirtmeliyim ki tanrılar olumsuz olduğu için sadece hapsedildiler. Hella (Yunanistan) toprağı yüksek dağları derin uçurumları ile karmakarışık bir manzara içindedir. Bu  manzaranın sebebini ise Yunanlılar titanlar ile tanrıların savaşında ki kargaşadan kaynaklandığına inanırlar. 

Daha sonra Zeus’un egemenliği kabul etmeyen, Gaia ile Uranüs’ün oğulları olan şu devler: EnkeladosEfhialtesPolipotesHiperbios ve korkunç fırtınaların sebebi olan Typhoneus‘ları alt etti ve bunları Etna yanardağı ve diğer yanardağların altında zincire vurdu. Fakat onlar zaman zaman hareket etmekten bağırmaktan, inlemekten bir türlü vazgeçmediler. Yunanistan’ da olan sık sık depremler yanardağ patlamaları bu sebebe bağlarlar Yunanlılar. Titan İapetos‘un dört oğlundan üçü titanların yanında savaşa destek verdiler.

Temsili bir Atlas figürü

Bunlar; MenoitiosAtlasPrometheusEpimetheus‘ dur. Sadece Prometheus tarafsızlığını ilan etmiştir çünkü Zeus’un yenecegini biliyordu ve daha farklı bir strateji uyguladı ki bu Zeus’a karşı yapılmış belki de en kötü şeydir. O da dünyadaki varlıkların baş belası, tanrılara itaat etmeyen sürekli hiçbir şeyden hoşnut olmayan ve isyan eden insanoğludur. Konumuza dönmek gerekirse Menoetios titanların yanında onlara destek verdiği için Erobos’a( karanlık yeraltı dünyasının sembolü. Khaos ile Nyks (gecenin oğlu ) atıldı. Atlas’a gelince dünyanın  öbür ucunda (Antarktika olduğu varsayılıyor ) ve Hesperides’lerin (güneşin battığı yerin perileri. Nyks ( gece )’nin kızları ) önünde omuzlarına gök kubbe yüklenerek ayakta durması cezasına çarptırılmıştır. Bir diğer rivayete göre ise Atlas’a verilen bu ceza aslında bir nevi görev mahiyetinde olduğu düşünülür. Çünkü titanların hepsi tartaros’a hapsedildiğinden gök kubbenin çökme tehlikesi var olduğu düşünülüyor.

subutay

Merhabalar. Mimar Sinan Üniversitesi Klasik Arkeoloji 1. sınıf öğrencisiyim. Marmara Üniversitesi Coğrafya Öğretmenliğini bitirdim. Mitoloji hakkındaki bilgilerim Mimar Sinan'daki kıymetli hocalarım ve kitaplar sayesindedir. Bu bilgilerimi sizler ile paylaşmaktan oldukça mutluluk duyuyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.