Otomobil

Triger Kayışı Nedir? Ne İşe Yarar?

Triger kayışı nedir, ne işe yarar, koparsa ne olur? Daha önceki yazılarımızda çeşitli arızalardan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca triger kayışından söz edeceğiz.

Triger Kayışı Nedir?

Krank milinden aldığı hareketi eksantrik miline ileterek supapların açılıp kapanmasını sağlayan triger kayışı, motor soğutma sıvısından da sorumlu olmaktadır. Birçok otomobil modelinde devridaim pompasının hareket etmesini sağlayarak motor soğutma sıvısının soğutma sistemi içerisinde ilerlemesini sağlamaktadır. Yani hem eksantrik miline hem de devridaim pompasına, dönmeleri için ihtiyaç duydukları hareketi verir. Tabii bu hareketi aktarırken belli bir düzene göre ilerlemektedir. Bunu da:

Krank mili ve eksantrik mili dişlileri belli hizaya getirildikten sonra triger kayışı, bu millerin üzerindeki çentiklere takılmaktadır. Hangi aralıklara göre takılacağı, yani kayış ile millerin nasıl hizalanacağı da üretici tarafından belirlenmektedir.Bu hizanın doğru ayarlanması, supapların doğru zamanda açılıp kapanmasını sağlamaktadır.Eğer triger kayışı ile miller doğru hizalanmamışsa ya da doğru monte edilmemişse bu, supapların doğru zamanda açılıp kapanmaması anlamına gelir. Peki, triger sistemi hangi parçalardan oluşur?

Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?

Belli bir düzen içerisinde hareket eden triger sisteminin arızalanması, yani triger kayışının kopması durumunda motor çok ciddi hasar görecektir. Bir zincirin halkası gibi bir arada çalışan krank mili, eksantrik mili ve supaplar, triger kayışı koparsa eş zamanlı olarak hasar görür ve motor iflas noktasına gelir. Triger kayışının kopması durumunda:

  • Supap zamanlaması bozulabilir,
  • Zamanlaması bozulan supaplar kapalı olması gerekirken açık kalabilir,
  • Açık supaplara pistonlar çarpabilir,
  • Pistonların çarpması sonucu supaplar eğilir ve pistonlar hasar görür,
  • Supap ve pistonların bağlantılı olduğu tüm parçalarda zorlanmalar meydana gelir,
  • Büyük bir gürültünün ardından motor durur.

Triger kayışının kopmasının ardından araba çalışmaz. Ancak siz kontağı çevirmeye devam ettikçe bağlantılı parçalar zorlanmaya devam edecektir. Bu da piston, krank mili, supap, yakıt sistemi gibi parçaların bir daha kullanılamayacak boyutta zarar görmesine neden olabilir. Peki, triger kayışı koptuğu zaman ne yaparsanız büyük bir zarara uğramanın önüne geçersiniz?

Triger Kayışı Koptuğunda Ne Yapılır?

Trafikteyken triger kayışı koparsa sakince arabayı en sağa ya da uygun bir yere çekip park etmelisiniz. Çünkü triger kayışı koptuktan sonra motoru çalıştırmaya çalışmak, ağır zararları beraberinde getirir. Bir sorun olduğunu düşünüyorsanız ancak kayışın kopup kopmadığından emin değilseniz yine aracı sağa çekip park edin ve kaputu açıp kontrol edin. Genellikle triger kayışının uç kısımları ya da kopan lastiğin parçaları görülür. Bunun dışında triger kayışının koptuğunu anlamak için birkaç işarete daha dikkat edebilirsiniz. Motordan çok farklı sesler gelmesi ve egzozdan siyah dumanlar çıkması, çoğu zaman triger kayışında bir sorun olduğunun habercisidir. Bu işaretleri alır almaz sağa çekip motoru durdurmak ve yol yardım ekiplerine haber vermek gerekir. Bu sayede motora ağır zararlar vermekten kurtulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.