Mizah

Türk İnsanının Kötü Alışkanlıkları

Türk insanı olarak edindiğimiz kötü davranışlar, çirkin alışkanlıklar ve genel olarak tasvip edilmeyen hal ve hareketlerimiz var. Bu gibi davranışları kötü diye adlandırmamızın nedeni, evrensel kültürle ya da diğer kültürle kıyasladığımızda söz konusu davranışların etik olarak/ahlaken kötü olmalarıdır. Türk insanın edindiği bu kötü davranışları bir liste halinde şöyle sıraladık:

Sıraya Girmemek

Otobüs, metrobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarında sıra beklerken, ekmek kuyruğunda ekmek sırasındayken de bir türlü beceremediğimiz bir alışkanlık bu: Sıraya giremiyoruz. İp gibi tek bir sıra halinde değil de yığın şeklinde sıraya giriyor ve sıra denilen bir şey kalmıyor ortada. Haliyle kavga, gürültü hiç eksik olmuyor bizim sıralarımızdan.

Yere Tükürmek

Gencinden yaşlısına kadar hemen hemen her yaş grubunun yaptığı tipik bir davranış: Yere tükürmek. Boğazını temizleyen mi ararsınız, artistik tüküren mi ararsınız, çimleri sulayan mı ararsınız her çeşit yere tükürme var bizde. Üstelik yapan, yaptığının kötü bir şey olduğunun farkında değil.

Yere Çöp Atmak

Yere tükürmek gibi yere çöp atmak da kötü bir milli sporumuz haline gelmiş. Çöp atmayı tam öğrendik derken yanlışlıkla çöp kovasının hemen yanlarına çöp atmayı öğrenmişiz. Çöp kovası boş ama çöpün yanları tüm bir mahallenin pisliğini taşıyacak kadar.

Hesap ödemek

“Sen ödeyemezsin”, “senin paran burada geçmez”, sen biraz öte dur”, ben varken size düşmez” gibi enstantanelerin yaşandığı lokanta ya da kafe anılarınızın vardır muhakkak. Bu, diğer alışkanlıklarımıza göre nispeten güzel bir alışkanlık ama delikanlılık edip ay sonunu çıkaramamak da bu delikanlılığa değer mi? İşte orası muamma.

Gıybet/dedikodu

Hareri “derenin kenarında bir kaplan var diyen bir canlı ile derenin kenarında bir kaplan olabilir diyen canlı hiç bir olabilir mi?” derken dedikodunun insanı insan yapan değer olduğunu savunmuştu. Ülke olarak bizler, dedikodunun sınırlarını oldukça genişlettik. Halbuki sadece kadınlar dedikodu yapmıyormuş. Kadınlar bir de kahvehanelerde dönen dedikoduları görse, kendilerinkine ne derler acaba?

 

Tabi listeye giremeyen “tanıdığının üzerine araba sürmek”, “çaydanlık şakası” gibi alışkanlılar da kişiye göre listede yerini almıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.