Eleştiri

Üçüncü Havalimanının İsminin “Abdülhamid Han” Olması Ne Kadar Mantıklı?

Henüz kesinleşmiş olmasa da İstanbul’da yer alan 3. havalimanının isminin “Abdülhamid Han” olacağı konuşuluyor. Peki 3. Havalimanının isminin Abdülhamid Han olması ne kadar mantıklı? 

Bu havalimanının isminin Abdülhamid Han olması mantıklı değil. Zira tarihimizde bu havalimanına ismini verecek onlarca isim sayabiliriz fakat ıslahatçı bir padişah olan Sultan Abdülhamit’in havacılıkla ilgili neredeyse hiçbir çalışması yok. 

Mesela bu havalimanının adı Hezarfen Çelebi olur. Veya Vecihi Hürkuş ismi de bu havalimanı için verilebilir bir isim ya da ilk uçağımızı üreten Nuri Demirağ’ın ismi de yaşatılmak için bu havalimanına isim olarak verilebilir. 

Örneğin 2. köprünün isminin Fatih Sultan Mehmet olması mantıklıdır. Zira Fatih Sultan’ın İstanbul için ayrı bir önemi vardır. Fatih, İstanbul için bir simge, bir semboldür. 

Sevilay Yılman ilk önce yeni havalimanının isminin Abdülhamit olacağını Twitter’dan duyurmuş fakat twiti daha sonra silmişti.

Yine aynı şekilde Osmangazi Köprüsünün isminin de mantıklı olduğu söylenebilir. Zira Osmanlı Devleti’nin kurulduğu yerlerle alakalı bir yerde. Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde varlık gösterdiği coğrafya, Osmangazi Köprüsünün her iki yakasıdır. 

Hatta 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün ismi de 1. köprü için mantıklıdır. Zira bir sembol ifade ediyor ve söz konusu olayların başlangıcı bu köprüde yaşandı. 

Fakat Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 3. hava limanına “Abdülhamid Han” isminin verilmesi tamamen mantık dışıdır. Zira bu isimlerin, isminin verildiği alanlarla herhangi bir ilgisi yoktur. Mesela Yavuz Sultan Selim, Doğu Seferleri ile bilinen bir isim. Saltanatının (1512-1520) tamamında Doğuya seferler düzenlemiştir. 

Üçüncü Havalimanı ile Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı’nın havadan çizim görüntüleri

Yine aynı şekilde Abdülhamid Han’ın da havacılıkla herhangi bir ilgisinin olduğunu söylemek de doğru olmayacaktır. İlla bir isim verilecekse bu yukarıda belirttiğimiz gibi “Hezarfen Çelebi”, “Vecihi Hürkuş”, “Nuri Demirağ” gibi isimler verilebilirdi. 

Bu tabela işi artık sadece inada bindi. Kaldırırdınız kaldıramazdınız; yapardınız yapamazdınız derken ülkede pek çok bina ve kurumun tabelaları değişti. Hatırlanacağı üzere statlardaki “Atatürk” ibaresi yeni statların yapılmasıyla büyük çoğunlukla ortadan kalktı. 

Vatandaşın bu sorunsal hakkındaki görüşleri ise aşağıdaki videoda şöyle:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.