Eleştiri

Ucuz İşçi Gücü: Stajyerlik

Stajyerlik denilince, genel olarak akıllara gelen şudur: Deneyim kazanmak için bir şirkette ya da kurumda çalışan kişilere stajyer denir ve stajyerler çalıştıkları yerlerde işi öğrenerek, ilgili bölümüne daha rahat alışma süreci yaşarlar. Fakat şimdi stajyerler için de, stajyerleri çalıştıran şirket veya kurumlar için de ‘stajyer‘ kelimesi, ucuz iş gücü olarak değerlendiriliyor.

Hem sigortadan, hem de maaştan kısarak bir işçi çalıştırıyor olmak, işverenler için büyük bir velinimettir. Stajyerler için de durum tam tersi, gönüllü olarak staj yapmayan bir kişinin, stajyerlik görevini canı gönülden yapması, standart dışı bir davranış olsa gerek.

Örneğin bir kurumda stajyerlerin yapmakta olduğu işi, biraz edebine uygun şekilde ve dahi tecrübe farkıyla diğer tüm çalışanlar da yapmakta. Stajyerlerin tek farkı, biraz daha acemi olmalarından kaynaklanıyor. Haliyle bu durum, onların açıkçası kullanılmaları anlamına geliyor. Her işin yapılması ise mübah. Ofisteki kağıt, belge getirme-götürme işlemini yapmakla mükellef bir stajyer, aynı zamanda, ofisteki çalışanlara çay dağıtmakla da mesuldür. Cem Yılmaz’ın da üzerinde durduğu gibi stajyer Fransızca kökenli, ‘çaliş, çaliş, çaliş; para? para yook’

Bu durum irili ufaklı, fark etmeksizin tüm sektörde, tüm marka ve kuruluşlarda geçerlidir. İyi niyetin suistimal edilmesi değil de, acemiliğin verdiği heyacanı ya da korkuyu iyi kullanarak, dilenen her türlü isteği ve görevi yapmaya meylettirmek olarak, herhangi bir stajyer, görevinin dışına çıkabilir.

Üstelik çeşitli hafif ya da ağır ithamlara maruz kalmak da cabası. Müdürden, çalışandan, vasıfsız bir elemandan ya da kurumdaki çaycıdan dahi, zaman ya da mekan farketmeksizin azar yiyebilirsiniz. Eminim ki, stajyerlik görevini bir yerde sürdüren, görevini hatırı sayılır bir süredir yapan stajyer, mezun olup tekrar stajyerlik yaptığı işe “mezun” kategorisinde girse, hiçbir zorluk yaşamadan üstlendiği görevi yapabilir.

Ülkemizde bozulan bir olgudur stajyerlik. Tam olarak çırak kavramını karşılamasa da yine de çırağa benzeyen yönleri bulunur. Çırağa işi öğretmek ya da tecrübe kazanması için yönlendirmelerde bulunmak, işinin dışında görevler vermemek nasıl ki bir çırağın, işini en iyi şekilde öğrenmesi için yapılması gerekiyorsa aynı şeyler, stajyer için de geçerlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.