Tarih

Uşi Antlaşması Nedir? Maddeleri ve Yorumları ile Uşi Antlaşması

Osmanlı Devleti ile İtalya arasındaki Trablusgarp Savaşı’nın ardından İtalyanların Osmanlı Devleti’ni dört koldan sıkıştırması üzerine devlet, barış istemek zorunda kalmıştır. 15 Ekim 1912’de İsviçre’nin Ouchi (Uşi) kasabasında bir antlaşma imzalanmıştır. Kasabanın isminin verildiği antlaşma, Osmanlı Devleti’nin önemli kayıplar vermesi ile sonuçlanmıştır. Uşi Antlaşmasının nedir? Antlaşmanın maddeleri nedir?

Madde: Trablusgarp ve Bingazi İtalyanlara bırakılacak.

Yorum: Osmanlı Devleti, bu bölgeleri kaybetmesi ile birlikte üç kıtaya yayılan büyük bir imparatorluk olma özelliğini kaybetmiştir. İmparatorluğun sınırları sadece Asya ve Avrupa ile kısıtlı kalmıştır.

Yorum: Osmanlı Devleti, gerek kültürel olarak gerekse dinsel bir bağı bulunduğu Trablusgarp’ı kaybederek Kuzey Afrika’daki son toprağını da İtalyanlara teslim etmiştir.

Madde: Trablusgarp halkı, dini bakımdan Osmanlı Halife’sine bağlı kalacak ve aynı zamanda Trablusgarp’ta halife adına hutbe okunmaya devam edilecek.

Yorum: Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp halkı ile dini bir bağ kalmış, diğer tüm bağlar koparılmıştır.

Madde: Trablusgarp’a “Naib-i Sultan” adında bir görevli tayin edilecek ve bu görevli, Osmanlı Devleti’nin çıkarlarını padişah adına koruyacak. Bölgeye bir de kası atanacak ve bölgedeki dini ve adli işler padişah tarafından seçilen kadılarla yürütülecek. Kadı ve Naib-i Sultan’ların maaşları Osmanlı tarafından ödenecek.

Madde: İtalyanlar savaşta işgal ettiği On İki Ada’yı geçici olarak elinde bulunduracak, Balkan Savaşları sonrasında bu adaları Osmanlı Devleti’ne geri verecektir.

Yorum: Balkan Savaşları sona erdikten sonra İtalyanlar On İki Adayı Osmanlı Devleti’ne vermek istemediler. İtalyanlar bu bölgeyi 1947 yılına kadar elinde tuttu ve bu tarihten sonra Birleşmiş Milletler kararı çerçevesinde bölgeyi Yunanistan’a bıraktı.

Madde: İtalyanlar, Trablusgarp’ın Duyun-u Umumiye’ye olan borçlarını üstlenecektir.

Yorum: Osmanlı Devleti’nin ekonomik anlamda iflası anlamına gelen Duyun-u Umumiye borçları, bu tip bir yöntemle eksiltilmiştir.

1533 İstanbul Antlaşması

1606 Zitvatorok Antlaşması

1699 Karlofça Antlaşması

1718 Pasarofça Antlaşması

1774 Küçük Kaynarca Antlaşması

1800 El Ariş Antlaşması

1812 Bükreş Antlaşması

1829 Edirne Antlaşması

1833 Kütahya Antlaşması

1833 Hünkar İskelesi Antlaşması

1838 Balta Limanı Antlaşması

1856 Paris Antlaşması 

1878 Berlin Antlaşması

1909 Racconigi Anlaşması

1912 Uşi Antlaşması

1925 Locarno Antlaşması

Sykes-Picot Antlaşması

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.