Osmanlı TarihiTarihTürk Devletleri Tarihi

Üstünlüğün Bozulması: Zitvatorok Antlaşması

III. Mehmet komutasındaki Osmanlı ordularının Haçova Meydan Muharebesi’ni kazanmasının ardından Osmanlı Devleti Avusturya’dan Eğri, Kanije ve Estergon kalelerini geri almıştı. Savaşın akabinde Osmanlı bölgede zayıf bir hakimiyet kurmuş ve Avusturyalılar Osmanlı’ya kaybettikleri kaleleri tekrar almak için harekete geçtiler. Avusturyalıların bölgede hakimiyetlerini pekiştirmeleri açısından özellikle stratejik öneme sahip Kanije Kalesi’ni almaları önem arz ediyordu.

 

 

Tiryaki Hasan Paşa’nın tarihe geçecek olan Kanije Müdafası sonucunda Avusturya kralı Ferdinand mağlup oldu ve ordusuyla beraber geri çekilmek zorunda kaldı. (1601)

 
Bu tarihten sonra Osmanlı ile Avusturya arasında birçok savaş ve irili ufaklı çarpışmalar vuku buldu. En nihayetinde Avusturya ve Osmanlı Devleti bu savaşlardan yorgun düştü ve Avusturya Osmanlı Devleti’ne barış teklifinde bulundu.

 
Doğu sınırında İran’la devam eden çekişmeler ve bir türlü bastırılamayan Celali isyanları Osmanlı Devleti, Avusturya’nın teklif ettiği barışı kabul etmeye zorlamıştır.

 
İki devlet arasında Zitvatorok Antlaşması imzalandı. İmzalanan antlaşmaya göre;

 
•Eğri, Kanije ve Estergon Kaleleri Osmanlı’ya bırakılacak.

•Avusturya’nın her yıl ödediği vergi yükümlülüğü kaldırılacak.

•Avusturya Osmanlı’ya verdiği zararlardan ötürü savaş tazminatı ödeyecek.

•Savaş esirleri karşılıklı olarak iade edilecek.

•Akınlar sona erecek, eşkiyalar tutuklanacak.

•İki ülke arasındaki ilişkilerde her ortamda barış hakim olacak.

•Bundan böyle Avusturya dükü (kralı) Osmanlı padişahına denk sayılacaktı.

 
Bu antlaşmayla birlikte Osmanlı Devleti 1533 İstanbul Antlaşması’yla Avusturya’ya ve Avrupa’ya karşı elde etmiş olduğu siyasal üstünlüğünü ve yaptırım gücünü de bir daha kazanamamak üzere kaybetmiş oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.