Halkla İlişkiler

Uzmanlaşma ve İhtisaslaşma Devri: Modern Dünya

Modern zamanın geçmiş zamandan ayrılan en önemli farkı, her konuda uzmanlaşmaya gidilmesidir. Bir konu ya da olgu eskiden birkaç yönüyle yansıtılıp açıklığa kavuşturuluyorsa şimdi birkaç bilim dalı ve teknik gerektiren bilgilerden faydalanılarak bir konu, olgu ya da durum değerlendiriliyor. Devir artık uzmanlaşma devri. Bir konu üzerinde araştırma yapıyor ya da bir işi meslek haline getirmeyi istiyorsak o konu üzerinde uzmanlaşmak gerekiyor. Peki modern zaman neden uzmanlaşmayı doğurmuştur? Uzmanlaşmak neden bu kadar gerekli hale gelmiştir?

Teknoloji,

Gelişen teknoloji ile beraber birkaç iş aynı anda yapılabilmekte hatta bazı iş diye nitelendirilen şeyler programlarla ya da robotlarla yapılabilmekte. Bu yüzden insanlar artık gerçek anlamda bir iş yapabilmek için birkaç farklı işi üstlenme zorunluluğu altına girdi. Örneğin boyacı olmak kolay işti eskiden. Fakat şimdi boyacı olmaya kalksak, bu işin piyasasını bilmek zorundayız, rakipleri iyi analiz etmek zorundayız, hangi çevrede ne sıklıkla boyacı aranıyor onu bilmek zorundayız, iş bulmak için geleneksel yöntemler değil aksine modern yöntemler kullanmak zorundayız; internet gibi sosyal medya gibi. Sadece boyacı olmak için bile belirli bir analiz ve değerlendirme gerekiyor.

 

Bilinç;

Artan teknoloji kullanımı ve köyden şehre göçlerle birlikte insanlar bir arada yaşamaya başladı. Bir arada yaşayan insanlar birbirlerini hatta ötekilerini etkilemeye başladı. Teknoloji bu kitleleri birbirine yakınlaştırmada büyük bir rol oynadı ve insanlar artık bir konu hakkında daha bilinçli tavır takınır hale geldi. Örneğin bilmediği ya da yabancısı olduğu şeyleri kişilere sormaktansa internete sormayı tercih eder oldu. Bilinç, aynı zamanda bir iş için gerekli şartların ne olduğuna dair bilgi sahibi olmayı da beraberinde getirdi. Örneğin nakliye işinin ne kadar süreceği, kaç parça ürün olursa, kattan kata durumunda ücretin ne olacağı biliniyor. Dahası piyasa biliniyor. Piyasayı bilen insanlar iş sahiplerinin kendilerini yanıltma ya da dolandırma gibi alternatiflerine fırsat bıraktırmıyor. Bu durumu bilen iş sahipleri de en iyi hizmeti ya da ürünü sunabilmek adına kendilerini yenilemek ve geliştirmek zorunda kalıyor.

 

Rekabet

Örneğin geçmiş zamanlarda nüfusun azlığından kaynaklanan bir sebeple iş kolları kısıtlıydı. Bir mahallede en fazla bir berber, bir manav, bir elbiseci ya da bir restoran olurdu. Şimdi öyle mi? Her köşe başında mağazalar, dükkanlar, restoranlar var. Hepsinin tek ve yegane amacı daha çok müşteri çekmek. Böyle bir durumda iş sahipleri hem rakipleriyle mücadele etmek hem de müşterilere en iyi hizmeti sunmak adına yarışıyorlar. Artan nüfusun bunda belirleyici bir etkisi olduğu yadsınamaz.

 

Yukarıda saydığım temel sebeplerden ötürü devir artık uzmanlaşma, ihtisaslaşma devridir. Bir girişimde bulunurken, bir işi yaparken artık devrin geleneksel yöntemlerle işlemediğini herkesin en mükemmel işi istediğini bilmek gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.