EkonomiHalkla İlişkiler

Uzmanlaşma ve İhtiyaçlaştırma Kıskacında Niş Pazar

Niş market, niş pazar ya da Türkçe gedik pazar olarak isimlendirilen pazara biz niş pazar diyelim. Öncelikle niş pazarın tanımını yapalım;
* Belirli bir kitleye hitap eder.
* Geneli değil bireyi bulmayı amaçlar.
* İhtisaslaşma gerektiren bir alandır.
* Tüketicilerin “niş” bir ürün üzerindeki fiyat hassasiyeti azdır.
* Bu yüzden kar payı yüksek bir pazardır.
* Yoğun rekabete uygun bir pazar değildir.
* Ürün miktarı ve çeşitliliği açısından oldukça kısıtlı bir pazardır.
Mesela cep telefonu kullanıcılarının araç başında telefonla konuşmaları hem kendisi hem de diğerlerinin hayatı için bir tehlikeydi üstelik cezası da vardı. Yani adı konulmamış bir cihaz olmalı ki tüm bu sorunları çözecek olsun. Sonraları herhangi bir şirket bunu soruna çözüm İçin Bluetooth kulaklıklar geliştirdi. Böylece insanlar ellerinde cep telefonu olmadan görüşebileceklerdi. Üstelik çok küçük ve gerçekten tarz bir görünüşe sahiptiler. Böyle bir ihtiyaç bu niş pazarını kurmuş oldu. Daha sonra yaygınlaşan ve herkes tarafından bilinen bir cihaz haline gelince piyasaya bu sefer rakipler de gitmeye başladı. Rekabetin çok oluşu ise Bluetooth kulaklık niş pazarını bitirmiş oldu. Bu zamana kadar olan sürede ise ilk cihazı geliştiren şirket çok büyük karlar elde etmiş oldu.

 

Aynı örneği selfi çubuğu üzerinden de anlatabiliriz. Selfi çubuğu bir ihtiyaç mıydı ? Belki hayır fakat insanlara öyle bir anlatıldı ki selfi çubuğu kesinlikle alınması gereken bir nesne haline geldi. Yani ihtiyaç ‘yaratılmış’ oldu.

 

Ya da solaklar için yapılan ya da geliştirilen eşyaların eksikliği bir niş pazarın doğması için yeterli sebeplerdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.