Otomobil

Uzun Yola Çıkarken

Umarım bu yazıyı okurken sevdiklerinize kavuşacak olmanın sevincini yaşıyorsunuzdur. Arabayla uzun yola çıkacak iseniz mutlaka bilmeniz gereken başlıca hususlardan bahsedeceğim. Çoğumuz ilk araba kullanma deneyimlerini otobanlarda babamızın: ‘Hadi düz yolda biraz da sen sür’ demesiyle yaşamasızdır. Nedendir anlamam bu yollarda kaza riski daha düşük olduğu ve şehiriçi trafiğe göre çok daha kolay bir sürüş deneyimi sağladığı düşünülür. Şunu asla unutmamalıdır ki kaza yapma ihtimalinizin daha az olduğunu varsaysak dahi otobanda yapılan kazalar çok daha ağır sonuçlar doğuracaktır.  

Çıkmadan Önce
  • Aracınızı yetkili bir servise götürerek filtlerini değiştirmeli (özellikle alerjiniz var ise ve vakti geldiyse polen filtrenizi mutlaka değiştirin).
  • Kilometresi doldu ise motor yağını değiştirmelisiniz.
  • Soğuk hava koşullarında bir yola gidecek iseniz, antifirizli cam suyu eklemeyi unutmayın.
  • Ruhsatınızın yanında olduğundan emin olun.
  • Trafik sigortanızın ve araç muayenenizin geçerlilik süresinin devam ettiğinden şüpheniz olmasın.
  • Lastik arızalarına karşı stepnenizin yerinde ve sağlam olduğunu görün.
  • İlk yardım çantası, yangın tüpü ve kaza tutanağının araçta bulunduğundan da eminsek tamamdır.

Gerekli bakımları hallettiğimize göre, yapmanız gereken güzel bir uyku çekmek. Bu dikkat dağınıklığı yaşama olasılığınızı en düşük seviyelere indirecektir. Eğer bir ilaç kullanıyorsanız prospektüste araç ve makine kullanımı ile alakalı bir uyarı varsa veya sizde bildiğiniz bir yan etki oluşturuyor ise mümkünse doktorunuza danışıp ilacınızı değiştiriniz. Rahat uyku uyumaya vakit bulamayacak kadar aceleniz var ise lütfen çift şoför ile araç kullanınız.

Küçüklüğümde nereye olursa olsun, yola çıkarken çok heyecanlanırdım. Haala öyle diyebilirim. Sabah uyandınız, hafif bir kahvaltının ardından arabanıza inip etrafında bir tur atarak göz ile kontrol yapınız. Lastiklerin havasında görünürde bir sıkıntı var mı? En son ne zaman servise gittiniz? Aracınızın bildiğiniz, sorun çıkarabilecek bir arızası var mı? bnları göz önünde bulundurarak aracınıza bavullarınızı yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Bu arada eğer bu şekilde sığıyor ise, bavullarınızı bagaja dik şekilde yerleştirmeniz yerden tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Sizin ufak bir bavulunuz olabilir. Ama eşinizin makyaj malzemelerini koyduğu çantaya kadar düşünmeniz gerekli.

Evinizde birşey unutmadığınızdan emin olun. Sonra ocağı açık mı unuttuk acaba diyerek yarı yoldan dönmeyin. Elektrik şalterlerini indirip suyu da kesin tamam birkaç gün de olabilir. ‘Ne oluur ne olmaz.’ Son olarak kapınızı alt-üst güzelce kilitlediğinizden emin olduysak hadi yola koyulalım.

Yolda bir benzinliğe uğrayıp; ıslak mendil, atıştırmalık gibi gerekli malzemeleri alın. Hem uzun yolda bulunan akaryakıt istasyonlarındaki fahiş fiyatlara maruz kalmadan yakıtınızı da doldurmuş olursunuz. Benzinlikten çıkarken lastik havalarınızı kontrol edin. Artık herşey hazır çevreyoluna bağlanabiliriz.

Yolda İken

Nerede mola vereceğinize şimdiden karar verin. Biryerlerde dururuz elbet diye düşünürseniz. Yorgunluğunuzun farkına varamadan mola vaktini geçirmiş olabilirsiniz. Abi dur! Ocağı kontrol ettik de, arabada ilk yardım çantası var mı? Stepne sağlam mı? onlardan eminiz değil mi? ben söylemiştim. Umarım onlar da yerinde sağlam bir şekilde duruyordur veya bu yazıyı tam yola çıkarken okumaya başlamadınız.

  • Takip mesafenizi mutlaka uzun tutun. Şehirler arası yollarda en önemli konulardan biri budur.
  • Farlarınızı daima açık tutun gece-gündüz farketmez. Merak etmeyin ampülün ömrü bitmez bitse de 10-20 lira birşey en fazla.
  • Havalandırmayı araç içinde sirküle olacak şekilde açık tutmayın. Dışarıdan temiz haval almazsanız bir süre sonra farkında olmadan uykulu hissetmeye sebep olabilir.
  • Gece yola çıktıysanız her ne kadar uykusuz da olsanız, Yanınızdaki ile sohbet etmek veya sevdiğiniz bir müziği dinlemek hatta belki sakız çiğnemek gecenin ağırlığının üzerinize çökerek uykunuzun gelmesine engel olacaktır.
  • Emniyet kemeriniz her zaman olduğu gibi yolculuk boyunca mutlaka takılı olsun. 
  • Hız sınırlarını aşmayın. 1 saaat geç gitmeniz size birşey kaybettirmeyecektir.
  • Yoğun sis bölgelerinde olduğunuzdan çok daha fazla yola odaklanmış olmanız gerekli bununla alakalı sisli havalarda güvenli sürüş yazıma göz atabilirsiniz.
  • Silecekleriniz ile camlarınızı ara ara temizleyin hızlı gittiğinizden dolayı cama sinek ve toz çarpabilir. Bu görüş kabiliyetinizi önemli oranda artıracaktır.

Mola yerinde 3 TL’ye buz gibi köpürmüş çay getiren suratsız garson beyefendiye siniriniz bozulduysa, kafa dağıtmak için diğer yazılarıma göz atmayı düşünebilirsiniz.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.