Osmanlı TarihiSavaşlar Tarihi

Vadi-üs Seyl Savaşı (1578) Nedir? Önemi ve Sonuçları Nelerdir?

Vadi-üs Seyl savaşı, Osmanlı Devleti’nde Sokullu Mehmet Paşa döneminde meydana gelen önemli siyasi ve askeri bir olaydır. Vadi-üs Seyl Savaşı, özellikle sonuçları bakımından Osmanlı Devleti adına önem arz eden bir gelişme olmuştur. 

Peki Vadi-üs Seyl Savaşı Nedir? Önemi ve sonuçları nelerdir? İşte kısaca Vadi-üs Seyl Savaşı ve Vadi-üs Seyl Savaşı hakkında bilinmesi gerekenler. 

Osmanlı Devleti ile Fas Sultanlığı arasındaki siyasi ve askeri gelişmeler Kanuni Sultan Süleyman döneminde başlamıştı. 16. Yüzyılın ortalarında Fas’ta başlayan iç karışıklıklara müdahale etmiş ve Abdülmelik’e yardım ederek onun Fas Sultanı olması sağlamıştır. Bunun birkaç nedeni vardı. 

Fas’ın Akdeniz’in Atlas Okyanusu’na çıkış kapısı olan Cebelitarık Boğaz’ını kontrol etmesi ve Fas Sultanlığının Cezayir’in güvenliği açısından oldukça stratejik bir öneme sahip olması, Osmanlı Devleti’nin buraya müdahale etmesinde önemli nedenler olmuştur. 

Kuzey Afrika kıyılarının fetihinin tamamlandığı sırada (16. Yüzyılın sonlarına doğru) Fas Sultanlığında taht kavgası başlamıştır. Bölgede bir kısım Faslılar Portekiz’den bir kısım Faslılar da Osmanlı Devleti’nden yardım istemiştir. 

Vadi-üs Seyl Savaşı (1578) 

Ramazan Paşa, Fas’a gitmiş ve bölgedeki iç karışıklıklardan yararlanmaya ve Fas’ı himaye altına almaya çalışan Portekiz kralını Vadi-üs Seyl Savaşı’nda (1578) mağlup etmiştir. 

Sonuçları 

Bu zafer sonucunda Fas, Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altına girmiştir. Yine bu savaşın sonucunda Portekiz Krallığı, İspanya tarafından ele geçirilmiştir. 

Bu savaştan sonra Portekizliler, Hint Deniz Yolu üzerindeki üstünlük ve etkinliklerini İngiltere be Hollanda’ya kaptırmışlardır. 

Mısır’dan Fas’a kadar tüm Afrika’nın kuzey kısımları Osmanlı Devleti’nin kontrolü altına girmiş ve Kuzey Afrika’nın fethi tamamen sağlanmış ve bölge denetim altına alınmıştır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.