Gündem

Vizyon Nedir?

Spartaküs filmini hepimiz az çok biliyoruz. Milattan önce 71 yılında bir isyanda bir köle ordusuna önderlik eden Romalı gladyatörün öyküsünü anlatır. Roma ordularını iki kez yenilgiye uğratmış, ama uzun bir kuşatma ve savaştan sonra General Marcus Crassus tarafından yenilmişlerdir. Film’de Crassus, Sapartaküs’ün ordusunun sağ kalan bin savaşçısına şöyle seslenir: ‘’Köleydiniz, yine köle olacaksınız. Ama yasal cezanız olan çarmıha gerilmekten Roma lejyonlarının merhametiyle bağışlanacaksınız. Tüm yapacağınız, bana o Spartaküs adlı köleyi teslim etmektir.’’

Uzun bir duraksamadan sonra, Spartaküs (Kirk Douglas) ayağa kalkar ve ‘’Spartaküs benim’’ der. Ardından kısa bir sessizlik ve sonrasında yanı başındaki köle kalkar ve ‘’Hayır, Spartaküs benim.’’ Onu yanıbaşındaki köle ve ardından diğerleri takip eder: ‘’Hayır, Spartaküs benim.’’ Birkaç dakika içinde ordudaki herkes ayaktadır.

Bu öykünün uydurma olup olmadığı önemli değildir çünkü derin bir gerçekliği vurgulamaktadır. Spartaküs’ün ordusundan her biri ayağa kalkmakla ölümü seçmiştir. Ancak Spartaküs’ün ordusunun sadakati, kişi olarak Spartaküs’e değildi. Bu sadakat Spartaküs’ün esinlendiği bir ortak (paykaşılan) vizyona –özgür insan olma idealine- yönelikti. Bu vizyon öylesine zorlayıcı idi ki, hiçbiri ondan vazgeçip köleliğe dönmeye dayanamazdı.

Ortak (paylaşılan) vizyon, sanılanın aksine bir fikir değildir. Hatta özgürlük benzeri önemli bir fikir bile değildir. Daha ziyade insanların yüreklerinde tutuşan bir güç, etkili bir güçtür. Bu gücü esinleyen bir fikir olabilir, ama bir kere yol alınca –birden fazla kişinin desteğini kazanacak kadar zorlayıcıysa- o zaman artık bir soyutlama olmaktan çıkar ve elle tutulur somut bir şey olur. İnsanlar onu var olan bir şeymiş gibi görmeye başlar. İşte tam da bu nedenle insan ilişkilerinde paylaşılan vizyon kadar güçlü pek az etken vardır.

En basit tanımıyla paylaşılan bir vizyon, ‘’Ne yaratmak istiyoruz?’’ sorusunun cevabıdır. Kişisel vizyonlar nasıl ki kişilerin kafalarında ve yüreklerinde taşıdıkları resimler ve imgelerse, paylaşılan vizyonlar da aynı şekilde bir işletmede çalışanların birlikte taşıdıkları resimlerdir. Bu resimler, işletmeye nüfuz eden ve farklı türden faaliyetlere tutarlılık kazandıran bir ortaklık duygusu yaratır.

Bu nedenle vizyon, ideallerinizi tanımlayan, coşkularınızı, tutku ve hayallerinizi rekabetçi ifadelerle belirten kısa, öz ve ilham veren bir beyan olmalıdır. Yaratmak istediğiniz işin resmini iletebilmeli, insanları düşündürmeli, heyecanlandırabilmeli, ‘’vay canına’’ dedirtebilmelidir. Aksi taktirde çalışanları ellerinden gelenin en iyisini yapmak için motive edemez. Vizyonun bu dinamik yapısı sayesinde okuyanların iş planında anlatılanlara getirecekleri yorumlar, aklınıza gelmeyenleri düşünmenize ve yeni fırsatları yakalamanıza olanak verecektir. Birkaç vizyon örneği:


Pegasus: Yenilikçi, akılcı, ilkeli ve sorumlu yaklaşımımızla bölgemizde lider ekonomik havayolu olmak.


General Electric: ‘’Hayata iyi şeyler katar.’’


Ford Motor Company: Otomotiv ürünleri ve hizmetlerinde dünyanın önde gelen tüketici şirketi haline gelmek.


Apple Computer: Dünyayı teknolojiyle değiştirmek için.


Sony Corporation: Sony, hayatı kutlamaya adanmış bir kurumdur. İnsanların hayal gücüne hitap eden şeyler yaratıyoruz. Hisleri canlandıran ve ruhu tazeleyen ürünler. Her zaman şaşırtan ve hiçbir zaman hayal kırıklığına uğratmayan fikirler.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.