Otomobil

Yanan Aracın Zararını Kasko Karşılar mı?

Kasko kişiyi karşılaşabileceği her türlü riske karşı güvence altına alan bir mal sigortası çeşididir. Genel olarak kaskonun karşıladığı riskler; trafik kazaları, çalınma, yanma ve çalınmaya teşebbüstür. Kullanıcılar genellikle 1 yıl periyotlarla araçlarını kaskolatıp araçlarını bu tür zararlara karşı güvence altına alırlar. Kasko sigortası trafik sigortası gibi zorunlu olmayıp isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Kasko kişinin zararını poliçede yer alan maddelere göre kısmen ve tamamını karşılar. İster trafikte seyir halindeyken ister dururken meydana gelebilecek kazalar, doğal afetler, terör olayları vb. kasko sigortasının yapılmasını bir nevi zorunlu hale getirmektedir. 

Genellikle bir kasko poliçesi standart olan ana teminatlar ve isteğe bağlı olarak ek teminatlardanoluşmaktadır. Ek teminatlar ek ücretlendirmeyle yapılmaktadır.

Ana Teminatlar aşağıda sıralandığı gibidir:

• Çarpma

• Çarpılma

• Çalınma

• Yanma

Görüldüğü gibi aracın yanması da kasko sigortasının kapsamındadır. Ana teminatların içerisinde bulunduğu için ek bir ücret talep edilmeden faydalanılabilmektedir. Tüm teminatlarda olduğu gibi araç yandığında da kasti bir durumun olmaması gerekmektedir. Araç yandığında sigortalı kişi yanmayı durdurmak için elinden geleni yapmalıdır. Olaydan sonra en fazla 5 iş günü içinde sigorta şirketine bilgi verip zarar tespit işlemlerini başlatmalıdır. Aksi takdirde kasko şirketi kişinin zararını karşılamayacaktır. Sigorta şirketi sigortalıdan gerekli bilgiyi ve belgeleri aldıktan sonra en fazla 15 iş günü içerisinde hasar ve tazminat miktarını tespit edip kendisine bildirecektir. Araç yangını sürücüden kaynaklı veya araç bakımı düzenli bir şekilde yapılmamasından dolayı meydana gelirse kasko şirketi bu zararı karşılamaz. 

Motor yanması sigorta kapmasına girmemektedir. Bu nedenle araç yanması ile karıştırılmamalıdır. Motor yanması genellikle motorun yağsız ve susuz kalması, donması, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma ve bakımsızlıktan meydana gelmektedir. Bu nedenle aracın bakımı ihmal edilmemeli ve bu tür zararların önüne geçilmelidir. Motor yanması çoğunlukla yağsız ve susuz kalmasından kaynaklı olduğu için araç sahibinin sorumluluğu altında ve tümüyle öngörülebilir olduğu için kasko sigortası teminatları dışında kalmaktadır. Bunun dışında bir kaza veya doğal afet nedeniyle motor yandığından sigorta şirketi tarafından incelenip sürücüden kaynaklı olmadığına karar verildikten sonra zarar yine kasko sigortasından karşılanabilmektedir.

Bunların dışında dikkat edilmesi gerekenler:

• Sürücü uyuşturucu kullanıp araç kullanırken kaza yapması

• Karayolları Trafik Kanunun’da belirtilen miktarın üzerinde alkollü olup kaza yapması

• İşgal, Savaş, Düşman hareketleri, Darbe, İsyan vb. durumlarda

• Ehliyeti olmayan biri tarafından kullanılırken kaza meydana gelmesi

• Sürücü sorumluluğunda olan yağ vb. araç bakımının düzenli yapılmaması

• Aracın periyodik bakım ve onarımının aksatılması

• Araca sigortalı veya sigortalının azmettirmesi ile kasten zarar verilmesi

• Ruhsatta belirtilen taşıma sınırının üzerinde yük ve yolcu taşınmasından dolayı araçta hasar oluşması

Maddeler halinde belirtilen durumlardan biri meydana gelirse sigorta şirketi sigortalının zararını karşılamayacaktır. Ayrıca unutulmamalıdır ki sigorta sadece sigortalı aracın hasarını karşılar. Karşı tarafın hasarı trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.