DüşünceEleştiriFelsefe

Yanlış Anlatma ve Yanlış Anlaşılma Meselesi

Bütün olaylar, bütün felaketler, bütün talihsizliklerin meydana gelmesinde yanlış anlaşmanın ve anlaşılmanın payı büyüktür. Eğer bir insanın başına türlü beklenmedik olaylar geliyorsa ya yanlış anlatmasından ya da yanlış anlamasından kaynaklanıyordur.

 
İnsan yanlış anlattığı bazı şeyleri düzeltebilir sonraları. Ama yanlış anlaşıldığı zaman artık iş sizden çıkmıştır. Karşınızdaki insan hakikaten iyi niyetli ve anlayışlı bir insansa sözlerinizde bir art niyet aramaz bilir çünkü sizin aslında ne anlatmak istediğinizi.

 

 

Ne söylediğiniz değil nasıl söylediğinizdir aslolan. Bir cümlenizle felaketlerin kıvılcımını çıkarabilirsiniz, hiç beklemediğiniz tepkiler de alabilirsiniz bazen.

 

 

Kelimelerin ağırlığı tartılamayacak kadar büyüktür. Yeri gelir bir kelime bir yerlerde öyle anlamlara gelir ki o kelimenin eş anlamlısını söyleseniz aslında o manaya gelmezdi.

 

 

Eğer birileri tarafından yanlış anlaşılmak istemiyorsanız cümlelerinizi özenle seçin. Zira cümleleriniz karekter olur kişiliğinize bürünür. Aslında siz o manaya getirmek istemezsiniz ama o manalar derlenir toplanır, bir yumak haline gelir karşınızdaki insanın yüzüne bir tokat gibi çarpar.

 
Bir ikincisi de karşınızdaki insanı çok iyi anlayın o anki psikolojik halini iyi sentezleyin. Bazen bir insana mutluyken söylediğiniz sözler o insanda bir etki oluşturmaz ama aynı cümleyi o insan üzgünken söylediğinizde hiç beklemediğiniz tepkilerle karşılaşabilirsiniz.

 
Çoğu zaman net konuşmak yanlış anlaşılmaların önüne geçer. Söyleyeceğiniz sözler açık ve tek manaya gelir karşınızdaki insanın ruh hali ne olursa olsun anlayacağı anlam tek olur.

 
Yanlış anlattığınızda yahut yanlış anlaşıldığınızda dahi sizin gerçekte ne anlatmak istediğinizi anlayan insanlarla olmanız dileğiyle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.