Düşünce

Yazılan Her Şey Okunmaya Değerdir

Yazılan her şeyin okunmaya değer olduğu kanaatindeyim. Okunmaya değer her şey eğer yazılmışsa bir kalem ile, daktilo ile yahut modern bir Q klavye ile ortaya bir emek çıkmış demektir. Emek varsa da ortada eğer, zaten hak da vardır; hak edilme, değer görme de üstelik.

Herkesin yazdığında mükemmel yazmasını beklemek, dünyada her insanın aynı tipte ve aynı karakter yapısında olmasını beklemek gibidir. Yazı tıpkı insan karakteri gibi bünyeden bünyeye değişiklik gösterir. Yazım bir karakterdir. Öğrendiklerimiz, hayata bakış açımız, hayat felsefemiz, ruh yapımız ve karar verme biçimlerimiz yazıdan anlaşılabilir. Düşünceleri yazıya dökmek ise sıradan konuşmadan farklı olarak bir medeniyet sembolüdür. Yazı medeniyeti başlatmış, kültürel ilerlemenin en önemli parçası olmuştur. Yazıyla beraber insanoğlu aslında bir ihtiyacını da kapatmıştır. Nedir o ihtiyaç derseniz. Yarınlara ulaştırma, baki kılma ve iz bırakmadır, geriye bakıp ders çıkarma, yazılanlardan hareket etmektir.

Yazılmış olan şeyler bir nevi kutsaldır. Yazı ise bütün kutsal kitaplarda mukaddesattan sayılmış ve hürmet gösterilmesi gerektiğine vurgu yapılmıştır. Öyle ki Allah ilk kalemi sonra insanı yaratmıştır. Ayrıca Kuran’ın da ilk ayeti ‘İkra’ yani ‘oku’ olmuştur. (Alak Suresi, 5. Ayet)
Kısacası yazılmış olan her şey okunmaya, en azından özen gösterilmeye değerdir. Her yazılan bizim zevkimize veya düşüncelerimize hitap etmiyor olabilir fakat bu bizim yazılmış olana göstereceğimiz değerin önüne geçmemeli.

2 thoughts on “Yazılan Her Şey Okunmaya Değerdir

  • Ama yazılan her şeyi okuyacak zamanımız yok maalesef. Okunmaya değer olduğunu nereden anlarız bir yazının sizce?

    Yanıtla
    • tozlumikrofon

      Yazı yazmakta eğer bir emek varsa okunmalı. Yazıdan etkilenmeyebilirdiniz ya da yazıya katılmayabilirsiniz fakat emek okunmaya tabidir Mevlüt Bey. Yazımızda savunduğumuz tam olarak buydu.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.