Sağlık

Yeme Bağımlılığından Kurtulun!

Yemek yemeye fazlaca düşkün olmak çoğunlukla oburluğun bir sonucu olarak görülür. Bilim insanları böyle düşünmüyor. Bu konuda o kadar ciddiler ki ABD Psikiyatri Birliği, tanı kitabı içinde yeme bağımlılığına yer vermeyi gündeme getirdi. Bilim insanları az sayıda insanın gerçek anlamda yeme bağımlılığı hastası olabileceğini düşünmekte.

ABD’deki Madde bağımlılığı Entitüsü’nün araştırmacısı Dr. Joe Frascella‘ya göre çoğumuzun beyni, normal ihtiyacımız olandan çok daha fazlasını yeme konusunda kandırılmaya eğilimli. O zaman sizi kandırmaya çalışacak tüm gereksiz düşüncelerden kurtulmanın vakti geldi.

Hayatta Kalma Savaşı

Dünya üzerinde yaşamınızı sürdürmemize yarayan en önemli besin yağ ve şeker. Florida Üniversitesi’nde gıda bağımlılığı konusunda araştırmalar yapan psikiyatrist Dr. Nicole Avena, “Yağ, mağara adamlarının hayatta kalması için gerekli bir yakıttı” diye açıklıyor. Bu makro besinler, protein ya da karbonhidratlara göre gram başına daha fazla kalori içerir. Dahası, bir zamanlar şeker karbonhidratları potansiyel tehlikelere karşı alarmda olmamız için bize yardım ediyordu. Dr. Aveda, “Bugün masa başında çalışan bizler, daha az kalori yakıyoruz. İnsanlık tarihinin ilk kabilesi olan cromagnon’larla, yüksek şekerli gıdaların beynimize getirdiği hazlar konusunda aynı bağlantıyı sürdürüyoruz. Bu yüzden de arzu ettiğimiz gıdalar her zaman ihtiyacımız olan besinler olmayabiliyor” diyor.

2010 yılında ABD’deki Scripps Araştırma Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmaya göre bol miktarda yüksek yağ içeren gıdalarla beslenen fareler, sadece labaratuvar yemeği yiyen farelere göre iki kat daha fazla kalori alıyor. Dr. Avena’ya göre bu, yağlı ve şekerli besinlerin diğer besinlere göre daha fazla alışkanlık yaptıklarının başka bir kanıtı. Evet, insanoğlu farelere göre daha gelişmiş durumda. Peki hangimiz sınırsız pizza partilerinde benzer bir deneyimi yaşamadık ki?

Kurtulun! “Kalorilerinizin daha uzun süre dayanmadını sağlayın. Dinazor saldırılarına karşı hazır olmak için bol miktarda yağ depolarınıza gerek yok artık. Yeme bağımlılığı problemini ortadan kaldırabilmek için daha uzun süre dayanan gıdalar seçin. Her öğün başına en az 20-40 gram protein, gün boyunca da yaklaşık 25-35 gram lif almaya çalışın. Bu besin maddeleri tokluk hissi vermekle kalmaz, aşırı yemenin verdiği ödül tepkisini köreltir. Açlık krizlerini savuşturmanızı sağlayarak bir sonraki öğünlerde daha az yemenizi sağlar. Hatta sınırsız pizza partilerinde gaza gelip diyetinizi bozmanızı engeller.

“Uyuşturucuların tam tersine, besinler bizi hayatta tutar. O yüzden onlara sırtımızı dönmek tahminimizden zor olabilir.”

Yemeklerden Haz Almayı Bırakın

ABD’de yayımlanan Archives of General Psychiatry dergisindeki bir çalışmada, araştırmacılara yüksek kalorili milkshake içirildi. Bu gıda bağımlılarının beyni, uyuşturucu kullanan kişilerin beyninin bir doz kokaine verdiği tepkiyi üretti. “Yeme bağımlıları, uyuşturucu bağımlılarının sahip olduğu ödül sinyallerine ve dopamin fonksiyon bozukluğuna sahipler” diyor Dr. Frascella. Dahası uyuşturucu bağımlıları gibi, gıda bağımlıları da eğilimlerini törpülemek istediklerinde bağımlılıkları daha kötüye gidiyor.
Bazı gıdalar, uyuşturucularla aynı ruh halini iyileştirici özelliğe sahip olabiliyor. 2011 yılında Journal og Clinical Investigation dergisinde yayınlanan bir araştırmada doymuş yağ solüsyonlarını mideye indiren katılımcılar, hüzünlü şarkılar dinledikten sonra tuzlu solüsyonlar içenlere göre kendilerini daha mutlu hissettiler. Öyle görünüyor ki düşünmeden yenilen yemekler gerçekten de zihni rahatlatıyor. Durum böyle olunca onlara karşı direnmek zorlaşıyor.

Kurtulun! Temple Üniversitesi Obezite Araştırmaları Merkezi’nden Dr. Gary Foster “Duraklat tuşuna basın” diyor. “Tetikleyicilerin neler olduğunu belirleyin, duyguların üstesinden gelin ve böyle davrandığınız için kendinizle övünün” diye tavsiye ediyor. Yeme bozukluğu ile başa çıkmak başta size zor gelebilir ama her seferinde pozitif davranışı destekledikçe’ duyguya bağlı yeme bozukluğunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.